Nya regler kan påverka sparräntor

Privatekonomi

Nya regler för insättningsgarantin kan slå mot sparkonton med högre ränta.

Kreditmarknadsbolag och andra aktörer som tar stora risker ska betala större avgifter för att få del av garantin, skriver DN.

Banker och kreditmarknadsbolag som omfattas av den statliga insättningsgarantin, som garanterar pengar på sparkonton, betalar en årlig avgift till staten.

Nya regler som EU:s medlemsstater och Europaparlamentet kommit överens om att införa innebär att systemet ska ta större hänsyn till vilken risk verksamheten har, skriver DN.

Aktörer som tar större risker måste betala mer.

Utmanar med högre räntor

Kreditmarknadsbolag med högre räntor på sina sparkonton kan komma att påverkas.

Deras verksamhet är ofta mer riskfylld än de större bankernas.

– Vi ser en risk att det här kan försämra konkurrensen och man kan tänka sig att det slår på räntorna, säger Ina Einars, marknadschef på kreditmarknadsbolaget Sevenday, till DN.

Branschorganisationen Svenska Bankföreningen ser däremot positivt på det nya direktivet.

”Skapar en rättvisa”

– Det skapar en rättvisa mellan olika aktörer. Det är samma princip som gäller för väldigt mycket bankregleringar. Ju högre risk man har i en verksamhet desto mer kostsamt ska det vara att driva verksamheten, säger Johan Hansing, avdelningschef för ekonomi och analys på föreningen, till DN.

Han menar dock att det är för tidigt att säga vilken effekt det får på sparräntorna.

Statliga Riksgälden ansvarar för administration av insättningsgarantin i Sverige. Där räknar man med att de nya reglerna kan börja gälla första halvåret 2015.

– Det är klart att själva syftet är att du ska betala en högre avgift om du tar högre risk. Antingen betyder det mindre vinster eller lägre marginaler på inlåningen. Det omvända gäller för de som får sänkt avgift, säger Daniel Barr, chef för finansiell stabilitet och konsumentskydd på Riksgälden, till DN.

Aftonbladet Spara smart

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto till högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Sparande