Här dumpas julklapparna i regnet

MIN EKONOMI

Hundratals paket som blir stående utomhus i regnet i flera dagar. Så ser situationen ut på Postnords terminal på Arlanda inför julen, rapporterar Svenska Dagbladet.
Postnord skyller situationen på kinesiska paketleveranser.
– 155 000 paket bara dyker upp på våra terminaler och ska hanteras, säger kommunikationschefen Thomas Backteman i Ekonomistudion.

Foto: Skärmdump/Ekonomistudion
Hundratals säckar med paket ligger utanför Postnords terminal på Arlanda.

Svenska Dagbladet har tagit del av bilder från Postnords terminal på Arlanda. Där syns tydligt hur hundratals blåa säckar fyllda med paket ligger under bar himmel, utsatta för både regn, vind och kyla.

Enligt tidningens källor kan säckarna bli liggande på det sättet uppemot en vecka.

”Några dagar”

Postnords kommunikationschef Thomas Backteman bekräftar situationen, men säger att det snarare rör sig om ”några dagar”.

– Det normala är att vi får in säckar under dagen och processar ungefär 160 000 paket. Om något blir kvar kan det stå utanför terminalen några dagar, men det är det maximala, säger han i Ekonomistudion.

Black Friday har satt Postnord under hård press då e-handeln överträffade alla förväntningar. Företaget har gått ut till allmänheten och vädjat om att hämta paket från överfyllda postombud, samt varnat för att leveranser kan bli några dagar sena.

Och det är främst den explosionsartade näthandeln från Kina som förklarar bilderna från Arlanda, enligt Thomas Backteman.

Saknas datafil

– Det beror på den enorma mängden paket från Kina. Vårt problem är att paketen normalt ska komma med en datafil så att vi kan förbereda oss, men av de 160 000 paket som kommer är det bara 5 000 som har en sådan. 155 000 paket bara dyker upp på våra terminaler och ska hanteras, säger han.

Han säger att Postnord under året anställt 40 personer på terminalen för att hantera paketen.

Ekonomistudion: Kan du förstå att folk blir förbannade när de ser att paket kan bli liggande uppemot en vecka i regnet?

– De ligger inte i regnet i en vecka utan några dagar. Säckarna är väderbeständiga. Det är ok att de står ute några dagar, men de ska processas så snabbt vi hinner, säger Thomas Backteman.

Kan man lita på er inför jul?

– Absolut, vi har ökat våra resurser inför jul. Vi har anställd nästan 3 000 personer. Man kan räkna med att paketen hanteras och processas, vilket innebär att under veckan tömmer vi våra lager.

För de som planerar att handla julklappar från Kina är det däremot kört.

– Det är sannolikt redan för sent. Det kan ta uppemot två månader för de kinesiska e-handlarna att få varorna ut ur landet, säger Thomas Backteman.

Julhandeln spås slå nytt rekord 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM

Julhandeln

E-handel

Postnord