Fast i miljonhärva – krävs på nya pengar

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:
24 Mas sajt.
24 Mas sajt.

Småspararna kan vara lurade på en halv miljard.

Nu krävs de dessutom på avgifter på tusentals kronor för aktier som troligen är värdelösa.

Finansföretaget Anea, som driver in avgifterna, hotar med att konfiskera aktierna om småspararna inte betalar.

Aftonbladet Min Ekonomi har tidigare skrivit om bolaget 24 Mas, som polisen och Finansinspektionen utreder för ekonomisk brottslighet.

Småsparare har köpt aktier i 24 Mas för mellan 8 och 26 kronor i olika skeden. Utan privatpersonernas kännedom har bolaget samtidigt emitterat nya aktier till huvudägaren Stockhouse för ett öre styck.

”Vet att jag är lurad”

Aktierna är bundna i en kapitalförsäkring som administreras av finansbolaget Anea.

Trots brottsutredningen tar Anea än idag ut stora summor i avgifter från småspararna i administration. Om de inte betalar avgifterna hotar Anea med att annulera aktierna. Avgifternas nivå styrs av 24 Mas-aktiernas värde. Trots att aktien inte är börsnoterad, och att småspararna inte kan sälja den vidare, värderar Anea dem till 26 kronor.

– Ja, vad ska man säga? Jag vet att jag är lurad, men jag vill ju inte bli av med allt jag har satsat. Det här är sista hoppet det är därför jag betalar avgifterna, säger en av småspararna till Min Ekonomi.

”Senast kända värdet”

Värderingen till 26 kronor är godkänd av advokaten Marie Friman på Fylgia. I ett dokument konstaterar hon att värdet baseras på ”tidigare nyemissioner” och att värderingen följer reglerna.

– Värderingen av 24 Mas har varit likadan hela tiden. Det här är det senast kända värdet, säger hon.

Det här kostar ju småspararna tusentals kronor i månaden i avgifter. Borde du inte också tagit hänsyn till nyemissionen där aktierna värderades till 1 öre i din bedömning?

– Det är inte min sak att uttala mig om det. Du får prata med 24 Mas och Avenyn Spar som sålt försäkringen, säger Marie Friman, och avslutar samtalet.

”Mycket upprörd”

Åklagaren Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndigheten leder brottsutredningen kring 24 Mas.

– Personligen tycker jag att man kan ifrågasätta den här värderingen. Men det är inget vi tittar på direkt i polisutredningen. Jag har sett pappret från advokatfirman som styrker Aneas bedömning och det ser märkligt ut. Tyvärr är det här en avtalsrättslig fråga mellan försäkringstagaren och Anea, säger Pontus Hamilton. 

Aftonbladet Min Ekonomi har sökt Aneas vd Peter Sarand för en kommentar. Till Sveriges Radio har Sarand tidigare sagt:

– Om man handlar någonting så måste man betala för sig och det gäller även om man har köpt en försäkring.

Charlotta Carlberg på branschorganisationen Svenska försäkringsförmedlares förening säger till Aftonbladet att Aneas verksamhet är mycket tveksam:

– Jag är mycket upprörd över hur Anea agerar. Jag tror att de bedriver tillståndsplikt verksamhet kring kapitalförsäkringar utan tillstånd, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN