Danmark vill chocksänka priset på öl

Av: Tobias Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett förslag i den danska regeringen vill halvera skatten på öl och läsk.

Om det går igenom kommer svenskar kunna köra över Öresundsbron och köpa 30 öl för 93 kronor.

– Det är möjligt att delar av gränshandeln går från Tyskland till Danmark, säger Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier.

När danskarna besöker grannlandet Tyskland köper hela 82 procent läsk och 72 procent bunkrar upp med öl. 2011 såldes 220 miljoner liter läsk och 181 miljoner liter öl vid gränsen mellan Danmark och Tyskland.

Nu har ett förslag lagts fram i danska regeringen om att sänka skatten på öl och läsk i syfte att minska den gränsöverskridande handeln.

Priset på 30 öl kommer enligt förslaget sänkas från 100 till 80 danska kronor.

– Det handlar om att skapa arbetstillfällen i Danmark. Vi tror att om man vänder inströmningen av varor vid gränsen och får ut dem i danska butiker i stället kommer det skapa 1450 jobb i landet, säger branschföreningen Bryggerigruppens vd Niels Hald.

”Kommer minska gränshandeln med 20 procent”

Förslaget kommer också ge ökad försäljning för detaljhandeln då öl och läsk kallas ”magnetiska produkter” som lockar turister.

– Vår bedömning är att förslaget kommer minska gränshandeln med öl och läsk med 20 procent och dessutom påverkar det gränsöverskridande handel i allmänhet.

Miljöpåverkan blir också mindre. Enligt branschorganisationer skulle 70 000 ton koldioxid mindre släppas ut per år.

Men för danska staten blir det mindre kul om förslaget går igenom. Den beräknas förlora 630 miljoner kronor på grund av de sänkta skatterna.

En av tre öl i Sverige köps i Tyskland

Problemet med gränshandeln är stort även i Sverige. Varje år exporteras 45 miljoner liter öl till Tyskland samtidigt som mer än dubbelt så mycket kommer tillbaka in i landet. En av tre öl som konsumeras i Sverige är inköpt i Tyskland enligt Cecilia Giertta.

Hon gillar det danska förslaget.

– Det är bra, för de har tittat på verkligheten och inte bara trott någonting. Vi kämpar för att politikerna ska ta problemet på allvar. Det finns siffror som de tror stämmer men uppskattningen är för låg.

”Svenska staten förlorar 1 miljard per år”

Om förslaget går igenom tror hon att svenskarna återigen kommer att resa till Danmark för att köpa öl och läsk.

– Förr i tiden åkte svenskar till Danmark men nu åker man till Tyskland för att danskarna har höjt priset. Nu är det möjligt att handeln går tillbaka till Danmark.

Hon vill nu att regeringen i Sverige ska se över problemet så som Danmark håller på att göra.

– Jag vill att de tar frågan på allvar och ser hur stort inflödet är. Svenska staten förlorar ungefär 1 miljard på ölen som köps i Tyskland. Det är väldigt mycket pengar och inget talar för att de kommer tillbaka.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN