Mäklarna: Fördel bostadsköparna

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér
Bostadsmarknaden har slagit över till köparnas fördel.

Just nu har köparna fördel på bostadsmarknaden, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel. I Stockholm är läget ovanligt fördelaktigt för de som letar bostad.

– Vi har haft ett tydligt trendbrott, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

Förväntningarna på bostadspriserna i storstäderna har svalnat de senaste månaderna, visar SBAB:s mäklarbarometer. Utbudet har ökat, och i Stockholm har efterfrågan minskat.

På Hemnet har antalet prissänkta bostadsrätter ökat med över 200 procent under perioden augusti-oktober.

Storstäderna drar ner

Och när Fastighetsbyrån frågat 499 mäklare runtom i landet pekar svaren åt samma håll – köparna har just nu fördel på bostadsmarknaden.

På en skala från 0–10, där 0 innebär fördel köpare och 10 fördel säljare, hamnar den sammanlagda siffran för hela landet på 4,96. Så sent som i augusti låg den på 6,38, vilket indikerade tydlig fördel för säljarna.

Läget är dock fortfarande mer gynnsamt för säljarna på de flesta orter. Det som främst drar ner siffrorna är Storstockholm och Storgöteborg. Inte minst i huvudstaden är inbromsningen tydlig – siffran ligger just nu på 2,67, vilket innebär ovanligt stark köparfördel.

– Vi har haft ett tydligt trendbrott med minskad efterfrågan och en avmattning känns naturlig med tanke på höga priser, amorteringskrav och ökad nyproduktionstakt. Dock är psykologi och oro den främsta förklaringen till den kraftiga inbromsningen vi ser i framförallt Stockholm. Just nu påverkar skriverier och spekulation kring framtiden mer än faktiska förutsättningar, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Priserna kan falla

Johan Engström tror att priserna kan falla en bit innan balansen återställs.

– Vi har en situation där många säljare förväntar sig höga priser och köparna är osäkra på framtiden och vilken prisnivå som är rimlig. Jag tror att balansen kommer att återställas inom några månader, möjligen efter en viss prisnedgång. De mest grundläggande faktorerna som ränta, bostadsbrist och behov av att flytta har egentligen inte förändrats påtagligt, säger han.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI