Varnar: Nätfyndet kan vara piratkopia

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT
Ett supererbjudande på en utländsk sajt kan vara en piratkopia. Arkivbild.
MIN EKONOMI

Konsumenter som tänker köpa märkesvaror över nätet i jultider bör vara kritiska. Oseriösa nätbutiker som säljer piratkopior har sin högtid då – och som köpare riskerar man att bli utan varan eller få en farlig produkt, varnar Konsument Europa.

Det är lätt att lockas när man hittar en exklusiv vara till ett mycket bra erbjudande på en utländsk sajt. Men den gamla tumregeln gäller: om det låter för bra för att vara sant är det ofta det också.

– En internationell undersökning har visat att 25 procent av konsumenterna har handlat piratkopior på nätet, utan att veta om det, säger Jolanda Girzl, direktör för Konsument Europa, en fristående enhet inom Konsumentverket som ingår i Myndighetsnätverket mot piratkopiering.

Många hör av sig med frågor om de vågar nappa på det där supererbjudandet på nätet, eller klagomål när skadan redan är skedd. Även om man inte alltid reagerar direkt på att något är fel på varan kan det finnas andra risker med den.

– Det kan vara kläder med kemikalier eller parfymer med ingredienser som orsakar allergier, eller barnleksaker som inte uppfyller säkerhetskraven och som kan ge allvarliga konsekvenser, säger Jolanda Girzl.

Ofta är det också svårt att nå företaget för att reklamera varan, kontaktuppgifter saknas eller så finns det bara ett kontaktformulär.

Allt fler bedrägerier polisanmäls 00:44