Hemester får Skistar att satsa på sommaren

Av:  TT

Gondolliften i Åre, Jämtland. Arkivbild.
Gondolliften i Åre, Jämtland. Arkivbild.

Coronapandemin gör att Skistar nu storsatsar på sommarsäsongen.

Bolaget ska försöka locka svenskar att rata utlandsresor för aktiva semestrar på hemmaplan.

Svenska skidanläggningar och högsommar låter kanske inte som en naturlig kombination. Skistar släpper nu på tidigare restriktioner gällande investeringar vilket infördes i anslutning till coronautvecklingen.

Affärsidén som beskrivs som "den största sommarsatsningen i bolagets historia" går i korthet ut man ska erbjuda ett utbud av olika aktiviteter, inledningsvis vid anläggningarna i Åre, Sälen och norska Trysil.

Olika aktiviteter

Rent praktiskt handlar det om aktiviteter som vandring, löpning, paddel och fiske och barn- och ungdomsklubbar.

– Vi vill bygga ett helt nytt affärsben. Inom en treårsperiod bedömer vi att det här ska vara lika stort som vår skidskoleverksamhet som omsätter 150 miljoner kronor årligen, säger vd:n Stefan Sjöstrand till TT.

Till detta ska adderas en prognos för ökat antal boendenätter, från i nuläget 25 000 gästnätter på sommaren till en fyrdubbling under samma treårsperiod.

– Till det kommer kringaktiviteterna, att vi kan sälja fler sportartiklar och uthyrning av inte bara stugor och hotell utan till exempel utrustning.

Målsättningen är att det sedan ska expanderas till flera anläggningar och även vintersäsongen.

Liknande koncept

Affärskonceptet är dock inte nytt, liknande upplägg har flera olika charterarrangörer sedan tidigare och det finns även en rad resebolag som specialiserat sig på aktivitetsresor.

TT: Är det befintliga kunder ni vill åt eller ska ni försöka locka över de som annars åker med till exempel charterbolagen?

– Vi vänder oss väldigt brett. Vi hade redan innan coronan sett att det fanns en långsiktig trend att semestra på hemmaplan och det har sedan accelererat på grund av corona.

Skistar drabbades svårt av coronapandemin i våras då man fick se en halverad omsättning till följd av att man tvingades stänga sina anläggningar i förtid. Gällande bokningsläget i vinter vill Stefan Sjöstrand inte uttala sig med hänvisning till att man släpper nya delårssiffror i början av oktober. Sedan tidigare har man dock kommunicerat ut ett ökat bokningsläge för jul och nyår när det gäller bolagets verksamhet i Sälen.

Från bolagets sida har man också tagit tillbaka den personal som varit korttidspermitterad från och med 1 september.

– Vi rekryterar faktiskt fullt ut inför säsongen. Vi räknar på att kunna köra på för fullt med lika mycket personal som tidigare.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu