Så sparade svenskarna under tidigare börskriser

Ekonomens tips: Så ska du spara på en skakande börs

Av: 

Gustaf Larsson

Så sparade vi under tidigare konjunkturnedgångar.
Så sparade vi under tidigare konjunkturnedgångar.

Sparande

Handelskrig, Brexit-oro och en svensk krona på dekis. Det råder turbulens i världsekonomin för närvarande.

Gustav Sjöholm på Fondbolagens förening har sammanställt hur svenskarna sparade under tidigare perioder av skakig ekonomi.

– Se över ditt sparande med jämna mellanrum, är ett av hans råd.

Inte sedan sommaren 2002 har den svenska kronan varit så svag som nu. Enligt experter som Aftonbladet har pratat med beror detta på det rådande läget i världsekonomin.

– När det är skakar i världsekonomin brukar kronan få sig en törn, berättar Johan Carlström, ekonomireporter på SvD Näringsliv, för Aftonbladet.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, ser de som sparar i utländska fonder som de stora vinnarna när kronans läge försämras.

– Om man till exempel har sparande i fonder som placerar i aktier utomlands, global- eller USA-fonder, har man fått en extra värdeökning i de fonderna, på grund av att man faktiskt har placerat sina pengar i en annan valuta.

Så har vi sparat historiskt

Men hur sparar svenskarna i dag, jämfört med tidigare konjunkturnedgångar, 2000-2002 och 2007-2008? Det vet Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

– Under IT-kraschen minskade spararna nettosparandet i aktiefonder. Från att nyspara hela 69 miljarder kronor 2000, till 30 miljarder sammanlagt 2001 och 2002, säger han.

Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Under finanskrisen, fortsätter Gustav Sjöholm, sålde spararna aktiefonder för 14 miljarder 2008, för att sedan nettospara kraftigt 2009, 112 miljarder.

– Jämfört med det senaste året har spararna sökt lägre risk genom att köpa breda globalfonder över smalare aktiefonder, exempelvis Sverigefonder. Under 2018 nysparade svenskarna 39 miljarder i globalfonder och sålde Sverigefonder till ett värde av 28 miljarder kronor, säger han.

Sparande i räntefonder

Under 2001 köpte de aktiva spararna räntefonder för 35 miljarder och 2002 för 33 miljarder kronor. Året före finanskrisen, 2006, köpte spararna räntefonder för 28 miljarder.

– Under andra halvåret 2018 och hittills under 2019 har vi sett inflöden i räntefonder. Hittills i år, fram till sista juli, har spararna köpt räntefonder för 22 miljarder kronor, säger Gustav Sjöholm.

Ekonomens tips: Så ska du spara på en skakande börs

  • När det skakar på börsen finns det en risk att man som sparare agerar för snabbt och säljer sina fonder. Gör inte det, utan fundera på vad du ska ha pengarna till och agera därefter. Om du till exempel sparar till pensionen, är långsiktig och har ett regelbundet månadssparande kan du lugnt ligga kvar i ditt sparande.
  • Om du däremot ska använda pengarna inom de närmaste 2-3 åren kan det vara klokt att dra ner lite på risken, genom att till exempel byta en del av sina aktiefonder mot räntefonder.
  • I likhet med tidigare tider av börsturbulens söker de aktiva spararna fonder med lägre risk. Man har valt globalfonder över Sverigefonder och dessutom köpt på sig räntefonder. Med det sagt är alla nedgångar olika och det är få, om någon, som vet vilket håll marknaden vänder härnäst.”
  • Mitt generella tips är du som sparare, oavsett om börsen går upp eller ner, bör se över sitt sparande med jämna mellanrum. Dels för att det är matnyttigt men också för att det är roligare att spara om man vet vad man sparar i.

ANNONS

Se till att du har bästa möjliga räntan på ditt bolån och börja spara pengar redan idag.

Extern länk från Compricer

Läs mer

PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Så sparar du när börsen svänger

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Globalfonder

Svenska kronan

Fonder

Aktiefonder

Privatekonomi