Så semestrar du billigt med hela familjen

Här är aktiviteterna för sommarens ledigheter

Av: 

Joakim Stenberg

Gustaf Larsson

Tipsen: Så semestrar du billigt med familjen.
Tipsen: Så semestrar du billigt med familjen.

Hemester

Det finns många sätt att komma billigt undan på semestern, även om man är många i familjen. Här är tipsen till en lyckad hemester och gratisaktiviteter för varma sommardagar.

Sommaren står för dörren och för många väntar en efterlängad semester. För dig som inte vill lägga hela din besparing på en resa – men ändå vill hitta på något – finns det knep att ta till.

Här är 11 tips med varierande aktiviteter att göra med familjen.

Cykelsemester med barnen

Får vi en pangsommar finns det ingen anledning att sitta inne. Ett både prisvärt, miljövänligt och framför allt härligt alternativ är då att packa tältet och bege sig ut på cykelsemester. Det kanske låter som ett jätteprojekt, men man behöver ofta inte åka allt för långt för att komma ut till cykel- eller landsvägarna.

Cykelsemester är både ett prisvärt och miljövänligt alternativ i sommar.

Gå på museum

Det vimlar av gratisaktiviteter runt om i Sverige under sommaren, och många museum är perfekta exempel på detta. Det kan krävas lite mer planering, med tanke på rådande restriktioner och att en del museum fått stänga – men passa på att slå till på en utflykt om du har något i ditt närområde.

Åk till en 4H-gård

Att besöka en lantgård i miniformat kan vara det perfekta tillfället för barnen att lära sig om att ta hand om djur och natur. Dessutom är det helt gratis och i vissa fall finns det möjlighet till dagläger på sommarlovet och ponnyridning.

Var djurvakter

I semestertider är det många djurägare som behöver hjälp att passa hunden, katten eller kaninen. Om barnen drömmer om ett husdjur är det ett perfekt läge att kanske ha som sommarprojekt.

Att låta barnen bekanta sig med djur och natur på en 4H-gård är både mysigt – och gratis.

Sommarkollo för barnen

Intresset för att åka på kollo i sommar är ovanligt stort, enligt Stockholms stad. Vissa organisationer och grupper erbjuder utflykter och läger helt gratis. Sommarkollot är en fantastisk möjlighet för barn och unga att upptäcka nya intressen och träffa nya kompisar.

Upptäck nya grönområden

En solig dag är det få saker som passar bättre än att leta upp en mysig stadspark att umgås i. Eller så tar du steget och åker till ett naturreservat för en picknick eller promenad.

Gör en skattjakt – eller ”geocacha”

Att gömma en ”skatt”, oavsett symbolisk eller en present, är alltid populärt och går hem hos barnen. Tillsammans med lite äldre barn kan man prova ”geocaching”, som är en typ av skattjakt som bedrivs med hjälp av karta och GPS-mottagare – och är helt gratis i appen med samma namn.

Byt boende med vänner

Att bryta en vardagstrend, oavsett vad det är, är en viktig faktor för att känna att man har semester. En sådan sak kan vara att byta boende med sina vänner eller familj och på så sätt få en mental omställning. Oavsett var det andra boendet ligger känns det som att man är hemifrån, vilket i sig kan frambringa en känsla av ledighet.

Nya Upplev Sverige

Ottosson, Åsa, Ottosson, Mats

Nya Upplev Sverige

219,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Det finns många sätt att komma undan billigt på semestern.

Hemester på campingen

Sverige har i svallvågorna av pandemin drabbats av en campingboom. Det vanligaste och billigaste alternativet är fortfarande att tälta, men en trend är att man kan hyra en fullt utrustad husbil som redan står uppställd på campingplatsen.


Vandra med hela familjen

Sverige kryllar av vandringsleder, såväl strax utanför städerna som ute i det fria, vilket kan vara ett välkommet avbrott från vardagsstressen. Tar du dig upp i norr finns bland annat en av världens mest berömda leder, Kungsleden, där man kan vandra på en 400 kilometer lång sträcka bland sjöar, höga toppar och björkskog.

 

Allt fler väljer att campa på sin semester.

Leta nya smultronställen

Det finns få saker som är så kul som att upptäcka något nytt i din närhet. Kanske finns ett café, badstrand eller glasskiosk runt hörnet som smugit under radarn? Upptäck ditt närområde – eller leta upp tips på smultronställen runt om i hela Sverige med hjälp av vår interaktiva sommarkarta här!

Om pengarna inte räcker

Många föräldrar har fått det allt svårare under pandemin att klara sina utgifter. För att alla barn ska kunna ha en rolig sommar erbjuder organisationer som Makalösa föräldrar, Majblomman, Bris och Rädda barnen aktiviteter som ofta är helt gratis.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Hemester

LÄS VIDARE

Så sparar du 10 814 kronor till semesterkassan

ÄMNEN I ARTIKELN

Hemester

Semester

Sverige

Sommarkollo

Resor för barnfamiljer