Efter drönarattacken: Så påverkas dina besparingar

Faktorerna som kan kännas i plånboken

Bensinpriset skenar efter drönarattacken mot Saudiarabien.
Men det finns fler aspekter som kan påverka privatpersonens plånbok, erfar sparekonomen Frida Bratt.

– Detta kan ge en pressad Stefan Ingves något att glädjas åt, säger hon.

Rapporterna om ett skenande bensinpris avlöser varandra efter drönarattacken mot världens största oljeraffinaderi.

Efter måndagens höjning med 15 öre på drivmedelspriser, ökade siffran till 40 öre litern under tisdagsmorgonen. Även dieselpriserna ökar med 30 öre per liter.

Men det är inte bara bensinpriset som kan påverka privatpersonens plånbok.

”Får se kurserna stiga rejält”

Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är de som äger aktier i flygbolag en av de stora förlorarna ur ett ekonomiskt perspektiv.

– SAS, för att ta ett exempel, påverkas negativt av ett högt oljepris. Även om bolaget med hjälp av kontrakt på terminsmarknaden försöker skapa ett visst skydd mot upp- och nedgångar i både olje- och dollarpris, säger hon.

Plastindustrin kan påverkas

Även plastindustrin och de som har sparande i Mellanöstern-fonder kan påverkas av de skenande oljepriserna, erfar Frida Bratt, men understryker att det finns bolag som också kan gynnas av av de högre priserna.

– Bolag som producerar olja och letar efter nya oljefyndigheter gynnas generellt av stigande oljepriser, så den som har sådana i sitt sparande får se kurserna stiga rejält i dag, säger hon.

Här brinner oljeraffinaderi i Saudiarabien.
Här brinner oljeraffinaderi i Saudiarabien.

Kan hämma tillväxten

Mot bakgrund av den pågående avmattningen i världsekonomin kan ett högre oljepris spä på en oro för att tillväxt och konsumtion hämmas när priserna blir högre, tror Frida Bratt.

– Om marknadshumöret överlag är negativt så lär riskerna med ett högt oljepris betonas. I en marknad i dur kan ett högt oljepris tolkas som att tillväxten trampar på och att börsen ska upp, men nu tar snarare oron för en påskyndad avmattning över, säger hon och fortsätter:

– Exempelvis debiterar transportföretagen högre priser, och då måste även detaljhandeln i förlängningen ta ut högre priser. Oron i regionen spär på avmattningen och detta ger utslag i kurserna.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Inflationen kan påverkas

En annan aspekt är en potentiellt högre, som Bratt kallar det, ”dålig inflation”.

– Energipriserna har de senaste åren bidragit till att hålla uppe inflationen, vilket fått Riksbanken att titta mer på inflationsmått där effekterna av högre energipriset är borträknade.

Men pressen uppåt på oljepriserna fortsätter, bland annat som en följd av den svenska kronan, som i sin tur är en följd av Riksbankens penningpolitik, argumenterar Frida Bratt.

– Detta kan ge en pressad Ingves något att glädjas åt, även om effekten ofta räknas bort, säger hon.

PODD: Efter attackerna: Det kan hända med det svenska bensinpriset

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien, och om vad det kan innebära i Sverige.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE