Experterna: Så använder du skatteåterbäringen bäst

Vanligtvis kan skatteåterbäringen vara ett välkommet tillskott i resekassan.
I år kan den i stället ge privatekonomin en extra skjuts.
– Oväntade saker kan hända, det är inte minst senaste veckornas nedstängning av ekonomin ett trist men tydligt exempel på, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Dagarna innan påsk får massor av svenskar lite extra i plånboken. Mellan den 7 och 9 april trillar nämligen skatteåterbäringen in på kontot hos de som deklarerat och har digital brevlåda.

Under normala förutsättningar kanske du hade tänkt lägga de pengarna på en resa. Men när flygen inte lyfter och resmålen håller stängt kan tillskotten användas smartare, enligt experterna.

– I dessa tider tycker jag eventuell skatteåterbäring ger ett utmärkt tillfälle att stärka bufferten. Den kan komma väl till pass exempelvis om du skulle bli uppsagd eller om annat oförutsett skulle inträffa. Bufferten ska du ha på sparkonto med insättningsgaranti, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Den som i dag har dyra lån bör fokusera på att betala av dem, enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Har man blankolån med hög ränta har de företräde till pengarna. Dessa lån är ofta riktigt dyra och att göra en extraamortering på dessa kan betala sig flera gånger om. Börja betala av lånet med högst ränta först, säger hon.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza och Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza och Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

För dig med koll

Har du redan en stabil buffert och god översikt på din ekonomi? Då kan skatteåterbäringen i stället vara en möjlighet till att ge det långsiktiga sparandet en skjuts.

– Är det en mindre summa kan du investera allt på en gång men är det en större summa är det viktigt att du sprider ut köpen, till exempel genom att utöka ditt månadssparande under ett par månader. Det enkla valet här är att spara i breda fonder som till exempel en global- och en Sverigefond, på ISK, säger Johanna Kull.

För den som är nyfiken på rena aktier är tipset att kika på olika investmentbolag eftersom de ger automatisk riskspridning.

Men det är viktigt att komma ihåg att den senaste månadens svängningar på börsen lär fortsätta.

– Investerare kommer att kastas mellan hopp och förtvivlan många gånger. Men i backspegeln kan det visa sig att detta var ett bra tillfälle att köpa, eftersom du efter nedgången får fler fondandelar och fler aktier. Men köp bara om du kan avvara pengarna under en lång tid och var beredd på stora svängningar, säger Frida Bratt.

Stötta lokala verksamheter

Den som redan har koll på sitt sparande, med alla delarna som pensions- och långsiktigtsparande på plats, kan kanske ändå försöka göra något kul, är tipset från Johanna Kull.

– Då kan man såklart använda skatteåterbäringen till att göra något trevligt eller köpa det man drömt om. Det är visserligen inte en investering som ger någon monetär avkastning, men det kan ju helt klart ses som en investering i livskvalitet. Men som sagt, gör detta, först när de andra delarna är på plats.

Samtidigt kan det trevliga ge välbehövlig hjälp till landets alla krisande verksamheter.

– Många butiker och restauranger har det supertufft. Kanske en liten del av återbäringen kan gå åt att stötta någon i ditt lokala näringsliv; en extra take away eller ett köp av något du tänkt handla senare, säger Frida Bratt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu