Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

7 vanliga sparmissar – och hur du undviker dem!

Publicerad 2024-01-31

Artikeln innehåller annonslänkar

”Glöm inte sparbufferten!”, ”Spara på börsen!” och ”Glöm inte pensionen!”.

Råd om hur du sparar på bästa sätt är många – men hur bör man egentligen gå tillväga?

Vi har samlat 7 vanliga misstag man gör med sitt sparande – och beskriver hur du kan göra istället!

Tuffa ekonomiska tider med ökande levnadskostnader har resulterat i att många tvingats prioritera bort sparande. Ironiskt nog är det just i dåliga tider du absolut inte ska dra ner på sparandet då osäkerheten som råder gör att du plötsligt behöver en nödbuffert.

Vi har samlat de vanligaste misstagen många gör med sitt sparande – och förklarar hur du kan tänka istället!

Du hittar dem nedan.

Du skjuter upp sparandet

Den klassiska frasen ”jag ska bara” är inte sparandets vän. Jag ska spara mer när jag får högre lön, när elpriset gått ner eller när semestern är slut kanske känns igen.

Det finns ingen optimal tid att påbörja ett sparande, utan det bästa är att börja direkt. Även om du inte kan sätta undan så mycket du skulle vilja är det klokt att sätta undan det du kan.

Du sparar utan sparränta

”Vanliga” konton så som lönekontot har sällan ränta. De är endast ett fåtal banker som erbjuder detta, och de som gör det har i regel en låg sparränta. Tekniskt sett betyder det att du lånar ut dina pengar till banken helt gratis.

Många banker, både storbanker och uppstickare, erbjuder en sparränta på runt 4%, både om du vill binda dina pengar eller föredrar ett rörlig konto.

ANNONS

Du betalar höga avgifter – helt i onödan

Det är lätt att tänka att en avgift på 2% för ditt fondsparande inte är så mycket. Men 2% över en längre tid blir väldigt mycket pengar.

Räkneexempel: Sparar du 1 000 kronor i månaden utan avgifter har du nära en miljon efter 25 år (med 8% avkastning). Sparar du samma summa under lika lång tid men med en avgift på 2% får du cirka 700 000 kronor.
Observera att detta är en förenklad beräkning som inte tar hänsyn till faktorer som skatt, inflation eller att avkastningen kan variera från år till år.

Du prioriterar fel lån

En vanlig ekonomisk strategi, som inte alls är optimal, är att vi förenklar våra finansiella beslut genom att lägga pengar i mentala högar så som nöje, sparande, pension och semester. Det kan leda till helt fel prioriteringar. Det är inte alls ovanligt att vi har pengar på ett sparkonto samtidigt som vi har ett privatlån. Ett lån som kostar mycket mer än vad sparandet faktiskt ger.

Exempelvis känner många att de vill betala av sitt studielån, för att det är skönt att bli av med. Men ditt studielån har generellt en låg ränta. Prioritera alltid att betala av de lån och skulder som har högst ränta först!

Du skattejämkar inte

Ordet ”skattejämkning” kan kännas avskräckande, men det är inte så klurigt som det låter. Att skattejämka innebär helt enkelt att du eller din arbetsgivare justerar skatteavdraget under ditt inkomstårs gång, och betalar mindre i skatt varje månad. Då får du mer pengar i fickan att röra dig med varje månad. Det betyder dock inte att du betalar mindre skatt varje år.

Fyll i en jämkningsblankett hos skatteverket och lämna till din arbetsgivare. Men var noggrann med att du fyller i alla uppgifter rätt – du vill inte åka på en klumpsumma i kvarskatt!

Du ser inte över dina avtal

Det ligger i människans natur att inte gilla förändring. Detta medför att vi stannar kvar hos den bank eller det försäkringsbolag vi redan har, trots att vi vet att det är sämre villkor.

Att göra aktiva val, och inte vara lojal till en bank eller ett företag kan i regel ge dig bättre villkor och mer förmånliga priser. Se över alla avtal såsom elavtalet, försäkringar och, viktigast av allt, ditt bolån.

Då bolån är såpass stora kan en liten procentuell skillnad spara dig tusenlappar varje år. Se hur din nuvarande ränta står sig mot andra banker, och byt bank om det finns bättre alternativ!

Jämför olika företag och se hos vem du får bäst villkor och byt! Det gynnar sig sällan att vara en trogen kund.

ANNONS

Du har allt sparande på ett sparkonto

Likt ovan exempel prioriterar vi människor att försöka minimera risker och förluster. En god strategi för överlevnad, men kanske inte den bästa när det gäller sparandet.

Människor har en tendens att vara onödigt försiktiga i vårt sparande – trots att vi vet att pengar på börsen ger betydligt högre avkastning än pengar på sparkontot.

Det är klokt att vara uppmärksam med dina pengar, men när du fyllt din sparbuffert kan det vara klokt att investera på börsen.

Publisert: