Försvagad marknad för nyproduktion

avTT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anders Wiklund/TT
Oscar Properties pågående bostadsprojekt "79&Park" på Gärdet i Stockholm. Sent i går meddelade bolaget att vinsten för helåret kommer att bli 20 procent lägre än man tidigare räknat med.

Oscar Properties, som utvecklar bostäder inom lyxsegmentet, vinstvarnade sent i går kväll och stoppar vissa byggstarter. Aktien rasar.
Det är den senaste i raden av signaler på en inbromsande bostadsmarknad.

Oscar Properties aktie backade med drygt 10 procent när Stockholmsbörsen öppnade.

Vid 23-tiden i går meddelade bolaget att man skriver ner sin prognos för helåret med 20 procent. Rörelseresultatet före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter väntas nu bli minst 400 miljoner kronor i stället för minst 500 miljoner kronor.

Projekt startar inte

Försämrade marknadsutsikter gör att bolaget väljer att inte starta vissa av sina projekt, står det i pressmeddelandet.

– Mig säger det att Oscar Properties verkar på en marknad som är väldigt "high end". Det handlar om de tuffast prissatta produkterna som kanske också är de mest känsliga, säger Albin Sandberg, bygg- och fastighetsanalytiker på Handelsbanken.

Samtidigt har det kommit fler signaler under den senaste tiden på att bostadsmarknaden har börjat lämna de mest extrema nivåerna. Försäljningsgraden i nyproduktionen är fortfarande hög men sjunker.

– Redan i andra kvartalet såg man att försäljningsgraden var lite lägre än historiskt, säger Hjalmar Ahlberg analytiker med inriktning på byggbolag på Kepler Chevreux.

Oro på marknaden

Enligt honom har försäljningsgraden, mätt som andelen sålda lägenheter under produktion, sjunkit från tidigare 80–90 procent till 70–75 procent.

Även om bostadsmarknaden fortfarande bedöms som stark är tecknen på en tillbakagång i efterfrågan tydliga.

– Det är väl lite en kombination av att priserna stannar av lite och tuffare krav på köpelägenheter med amorteringar och så. Det är väl det vi börjar se i bolagens resultat, säger Hjalmar Ahlberg och fortsätter:

– Det finns en oro. Det är en helt annan marknad än det har varit de senaste åren, säger Hjalmar Ahlberg.

Utbudet av nyproduktion har växt och köparna har mer att välja på.

– När köparna märker att man kan ligga lågt finns ingen anledning att agera snabbt, säger Albin Sandberg.

Mer begagnat

I september fanns det fler begagnade bostadsrätter än nyproducerade till salu, visar en genomgång som SBAB och Booli gjort.

Förra månaden fanns det 21 828 bostadsrätter till salu i hela landet från det befintliga beståndet, och 15 622 nyproducerade.

"Det verkar som om den långa perioden av ett litet utbud nu förbytts till något annat. Siffrorna visar med tydlighet att inte bara nyproducerade bostadsrätter ökat utan att antalet bostadsrätter till salu i det befintliga beståndet gradvis ökat", skriver Claudia Wörmann, ekonom på SBAB, i en kommentar.

Det kan påverka både pris och förmedlingstid, slår hon fast.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI