Bankerna krigar om kunderna – flera sänker boräntor

Expert: Så vet du om det är läge att binda lånen

Det har brutit ut ett bolånekrig bland bankerna. Flera jättar har sänkt de bundna räntorna till historiskt låga nivåer.

Aktiva kunder kan spara stora belopp – men det finns flera fällor att undvika.

– Det förvånar mig att vi ser så stora sänkningar, säger sparekonomen Sharon Lavie.

En av bolånemarknadens gamla sanningar är att det i regel är billigare att ha rörlig ränta. Resonemanget brukar lyda ungefär så här: Bankerna gör avancerade prognoser för hur ränteläget kommer att utvecklas, och de ser till att kunderna får betala en premie för tryggheten som det innebär att binda lånen.

Men den senaste tiden har flera stora aktörer sänkt de bundna räntorna till nivåer som är så låga att den principen kan ifrågasättas.

– Jag är själv ett fan av rörlig ränta, men nu kliar jag mig i huvudet och undrar vad det är som händer, säger Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

– Jag har svårt att se att räntorna kommer att bli så mycket lägre än vad som går att få för dem som väljer att binda nu.

– Det förvånar mig att vi ser så stora sänkningar, säger sparekonomen Sharon Lavie.
– Det förvånar mig att vi ser så stora sänkningar, säger sparekonomen Sharon Lavie.

Erbjuder 1,18 procents ränta

I veckan sänkte SBAB, Swedbank och Länsförsäkringar flera bundna räntor. Den förstnämnda erbjuder treårslån med en listränta på 1,54 procent.

Den siffran slår dock Danske Bank – med god marginal. Där kan fackanslutna kunder som flyttar löneinsättningen till banken få en ränta på 1,18 procent. Det är avsevärt lägre än genomsnittsräntan för rörliga lån. Hos storbankerna ligger den på omkring 1,5 procent.

– Riksbanken har ju gett besked om att dagens låga nivå på reporäntan kommer att ligga kvar i flera år framöver. Samtidigt går bostadsmarknaden för högtryck med många affärer och höga priser, säger Sharon Lavie.

– En viktig anledning till att bankerna sänker räntorna nu är att de försöker knyta till sig fler kunder. Den här konkurrensen gynnar naturligtvis låntagarna.

Se upp med sluga taktiken

Det finns dock flera saker att tänka på innan du slår till på ett bundet bolån. Det viktigaste är ränteskillnadsersättningen.

– Om du vill eller behöver flytta innan bindningstiden gått ut kan det bli dyrt. Vill du kunna vara flexibel rekommenderar jag rörlig ränta även fortsättningsvis, säger Sharon Lavie.

Du får heller inte glömma att hålla koll på villkoren.

– Om du binder dig på ett år så sätt en påminnelse i mobilen så att du i god tid innan kan kolla upp vad som händer med din ränta.

– En del banker kan ha som taktik att fånga kunder med väldigt bra villkor som sedan försämras över tid. Det är inte så att du per automatik får behålla rabatten. Där måste du vara uppmärksam.


Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.

Publisert:

LÄS VIDARE