Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Coronadrabbad hyresgäst sänker lägenhetsaffären

Publicerad 2020-11-22

Se upp med lägenhetsköpet om det finns flera affärslokaler i gatuplanet.

Om hyresgäster i coronatider inte kan betala kan det innebära dubblade avgifter och ett sänkt värde på lägenheten.

– Har man stora intäkter från lokaler är man sårbar, säger Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC, Sveriges bostadsrättscentrum, som bistår med förvaltningshjälp till bostadsrättsföreningar.

I smittotider går det allt sämre för butikshandeln när deras kunder handlar på nätet i stället. För att inte tala om restauranger, fik, frisörer och andra tjänsteföretag. Många små affärsidkare kan få svårt att överleva och därmed betala hyra till bostadsföreningarna där de huserar. Och att hitta nya gäster som vill och kan betala samma hyra som tidigare är inte lika lätt i dessa tider.

Det får följdverkningar. Uteblivna hyresintäkter från lokalhyresgäster innebär att någon annan måste betala, det vill säga medlemmarna i bostadsrättsföreningen. Många föreningar lever gott på hyresintäkter från affärsidkare och kan locka bostadsrättsköpare med låga månadsavgifter, vilket i sig trissar upp priset på bostaden.

Eventuella risker torde vara störst i storstäderna och kanske främst i Stockholms innerstad där hyrorna är upptrissade, enligt SCB.

Dubbel smäll

Om hyresintäkterna för föreningen faller i från, delvis eller helt, lär smällen därför bli dubbel, dels höjd månadsavgift men även sänkt pris på själva bostadsrätten.

Swedbanks privatekonomer har räknat på några exempel hämtat från ett antal verkliga föreningar och dess årsredovisningar. En bostadsrättsförening i centrala Göteborg har 85 procent av sina intäkter från lokalhyresgäster, bland annat en frisör och en skönhetssalong. Om föreningen tappar en fjärdedel av dessa intäkter mer än dubblas månadsavgiften för den enskilde BRF-medlemmen och priset på bostadsrätten bedöms falla med tre procent. Försvinner alla hyresintäkter femfaldigas månadsavgiften samtidigt som bostadsrätten tappar 13 procent i värde.

Andra exempel från Stockholms innerstad och den mindre staden Nyköping visar på liknande kraftfulla ekonomiska konsekvenser för bostadsföreningen och dess medlemmar.

Så inför bostadsköpet, kolla hur pass känslig föreningen är för intäkter från lokalhyresgäster. Lokalintäkter är bra, men de är riskfyllda. Styrelsen i föreningen bör fundera kring hur riskerna kan minskas, skriver Swedbanks privatekonomer.

Det finns sätt för föreningarna att hantera eventuella problemhyresgäster. Ett är det statliga stödet för hyresnedsättning, men det är ganska krångligt. Vissa föreningar låter hyresgästen få anstånd med betalningen eller rabatt under en tid, men det kan också innebära att pengarna är borta, vilket i sin tur landar på medlemmarna i bostadsrättsföreningen, resonerar Stefan Lindberg.