Mäklare: Räkna med fallande bopriser i höst

”Hushållens inkomster har inte hängt med”

Av: 

Gustaf Tronarp

Svensk mäklarstatistik

Bostadspriserna kan ha nått toppen.

En rad faktorer talar för att kurvorna kommer att vända nedåt i höst.

– Någonstans finns det en smärtgräns, säger Claudia Wörmann på SBAB.

Det senaste siffersläppet från Svensk Mäklarstatistik följer ett välbekant mönster. I maj tickade priserna på både villor och bostadsrätter uppåt i hela landet. Småhusen steg med två procent. Motsvarande siffra för lägenheterna var en procent.

Sett till helåret har priserna i samtliga storstadsregioner ökat tvåsiffrigt. Det är första gången som det sker sedan mätningarna inleddes. I Storstockholm har villorna ökat med svindlande 24 procent under de senaste tolv månaderna.

– Det fortsätter vara ett extremt tryck med korta säljtider och budgivningar som ofta går heta. Men frågan är hur mycket mer priserna kan stiga då hushållens inkomster inte har hängt med i uppgångarna, säger Fredrik Kullman, vd på mäklarfirman Bjurfors i Stockholm.

Fredrik Kullman är vd på Bjurfors i Stockholm.
Bopriserna har rusat den senaste tiden, men nu tror många att de kan komma att sjunka i höst.

Amorteringskravet återvänder

Det finns flera faktorer som kan bidra till fallande bostadspriser när höstvindarna börjar vina. En sådan är amorteringskravet, som pausats på grund av coronapandemin men som återinförs den 31 augusti. En annan är att livet så sakteliga börjar återgå till det normala, och då väntas hushållen förändra sina prioriteringar.

– När vi får en situation som mer liknar ett vanligt liv så tror jag fler börjar ifrågasätta om de höga priserna är motiverade, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Det är kanske inte lika lockande att betala massa miljoner för ett hus som man lämnar på morgonen och kommer tillbaka till på kvällen.

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB.

Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, är inne på samma spår.

– Nu ser vi hur vaccinationsgraden ökar och samhället sakta öppnar upp. Det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger han.

Räknar med en het sommar

Enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, kan ett ökande utbud komma att kyla ner marknaden ytterligare.

– Många som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året. 

Innan dess kommer dock en semesterperiod då både aktivitetsnivån och priserna väntas vara fortsatt höga.

– Vi räknar med en het bostadsmarknad i sommar, när många återigen semestrar på hemmaplan och har möjlighet att fokusera på en eventuell flytt, säger Marcus Svanberg.


DAILY Spricker bostadsbubblan nu?

Aftonbladet Daily med Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Du är värd en bra boränta! Jämför bolån och hitta den bästa räntan för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Nyfiken på att investera i aktier? Gå med i FOMY

Publisert:

LÄS VIDARE

Förutspår fallande bopriser: ”En perfekt storm”

ÄMNEN I ARTIKELN

Svensk mäklarstatistik

Bostadsmarknad

Boränta

Bostadspriser

Claudia Wörmann

Mäklarstatistik