De följer trenden – och flyr från stan

Elin, Andreas och döttrarna ska sälja pizza och bygga padelbana

”Det blir ett jäkla äventyr”‚ säger Elin Pihl om familjens flyttbeslut.
”Det blir ett jäkla äventyr”‚ säger Elin Pihl om familjens flyttbeslut.

Efter ett blixtbeslut lämnar Elin och Andreas Stockholm – och flyttar ut till en gård på landet.

Där ska de sälja middagskassar, baka pizza och driva padelhall.

– Det blir ett jäkla äventyr – som att åka jorden runt, säger Elin Pihl, 36.

Hennes föräldrar bor i närheten av gården i Vittinge, fyra mil väster om Uppsala, och det var mamman som tipsade om annonsen. Sedan gick allt snabbt. På tisdagen gick Elin och hennes man Andreas Malmqvist, 41, på en visning och på fredagen var kontraktet påskrivet.

– Vi hann inte tänka igenom någonting. Det var extremt spontant. Vi tänkte att vi säger upp oss från våra jobb och flyttar ut och gör något helt annat, säger Elin.

Och nu går flyttlasset från Bromsten i Stockholm ut på landet. I Vittinge ska Elin, Andreas och deras två döttrar, 4 och 6, börja ett nytt liv.

Familjen på plats i uppländska Vittinge.
Familjen på plats i uppländska Vittinge.

Pizza, matkassar och padel

Paret har under flera års tid jobbat i Stockholms restaurangvärld och nu hoppas de kunna starta en egen verksamhet i sitt nya hemområde, med pizzeria, leverans av middagskassar och padelbana.

– Andreas har spelat otroligt mycket padel och det är så mycket mark därute så vi tänkte att det kunde vara en bra idé. Tanken är att när padelbanan väl står där så kommer den att sköta sig lite själv, säger Elin.

De kommer att mjukstarta pizzerian med att sälja hämtpizza en dag i veckan.

– Sedan tänker vi att vi ska sälja kassar med färdiglagade trerättersmiddagar en dag i veckan. Andreas jobbar med det just nu och han kommer att jobba kvar till i höst, så då kommer han få ta med dem ut och sälja dem hos oss.

Elin och Andreas ska sälja pizza, matkassar, och öppna padelbana.
Elin och Andreas ska sälja pizza, matkassar, och öppna padelbana.

”Vi har tusen andra idéer”

Vittinge ligger bara några kilometer från Morgongåva där bland annat Adlibris, Apotea och Cdon har sina centrallager.

– Om man sen vill börja med luncher så finns det jättemycket folk som bor där eller kommer att flytta dit och som pendlar, och det finns tågstopp så hela området kommer nog att expandera mycket framöver, säger Elin.

– Vi har tusen andra idéer men det är dessa vi kommer satsa på först för det är de som kommer att ge mest pengar. Och så ska vi köpa höns.

Pandemin har fått många unga par att flytta från städerna och ut på landet. Av de tio kommuner i Sverige som flest lämnade under 2020 finns åtta i Stockholms län. Det blev Elin snabbt varse om när hon började berätta för folk om parets blixtbeslut.

– Vi hade inte en tanke på det när vi köpte huset och började planera allt. Men när vi började prata med folk så började de pika oss att vi var så moderna stockholmare som flydde storstaden och flyttade ut på landet, skrattar hon.

Elin och Andreas tänkte inte på att de var en del av en trend när de köpte huset i Vittinge: ”Sen började folk pika oss.”
Elin och Andreas tänkte inte på att de var en del av en trend när de köpte huset i Vittinge: ”Sen började folk pika oss.”

En timme och 20 minuter till storstan

Nu ska barnen gå i förskolan som både hon och hennes mamma gått i. Men för Elin och Andreas är det inte tal om att flytta hem och varva ner. De vet att det är några år av hårt jobb som ligger framför dem.

– Man vill börja jobba med någonting eget. Men det är en helt ny grej, att bara sälja allt och börja göra någonting helt annat. Det är som att åka jorden runt – det är ett sådant jäkla äventyr. Sedan är man jätteorolig för en massa saker, men det är mest bara glädje.

Skulle de längta tillbaka så ligger Stockholm bara en timme och 20 minuters bilfärd bort. Elin och Andreas älskar sina kvällar, helger och luncher på huvudstadens restauranger.

– Det är någonting vi är oroliga för att vi kommer att sakna lite men med pandemin har det ändå inte blivit så ofta. Vi hade inte vågat ta detta beslut om allt varit som vanligt – det var en så stor del av vårt liv att vara i stan hela tiden – men nu så är vi ändå inte det och då kan vi lika gärna bo på landet. Det är ganska skönt att vara hemma med barnen i stället.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu