Framtidens elcykel premiärvisas

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Cycleurope
Cresent Urban Commuter Concept visas på mässa på Gran Canaria.

Framtidens elcykel är här – smart och digital.
Med all funktionalitet integrerad på styret.
Och mindre batteri kopplat till din laptop.
En svensk idé och design som premiärvisas på Gran Canaria.

Sveriges största cykelfabrikant, Cresent, presenterar en konceptcykel; Crescent Urban Commuter Concept. En elcykel med modernt formspråk, digitalt smart och med ett litet batteri som fungerar som powerbank till din laptop. Nu rullar den ut i samband i samband med en mässa på Gran Canaria.

Examensarbete tog skruv

Det säljs elcyklar av många olika märken i Sverige, men nästan alla är importerade. Det finns tre svenska tillverkare; Cycleurope i Varberg, Nishiki i Göteborg och Skeppshult i orten med samma namn.

Det var när två chalmerister, Niklas Ödlund och Filip Svalander, skulle genomföra sitt examensarbete inom Industrial Design Engineering som idén att skapa nästa generations elcykel föddes. Det ledde till samarbete med Crescent (Cycleurope), som är ledande i branschen i Sverige.

– Vi vill lyfta bilden av fenomenet elcykel. Det är en suverän uppfinning men vi har saknat en häftigare cykel, både design- och funktionsmässigt, säger Niklas Ödlund.

Provocerande

Hundratals skisser och tester med fokusgrupper har lett fram till den prototyp som nu är klar – Crescent Urban Commuter Concept. Lite av en provokation enligt Niklas Ödlund:

– Vi har skapat en design som kommer att fånga intresset hos den som ännu inte hittat till elcykeln. En elcykel kan vara hur cool som helst och attrahera unga och designmedvetna pionjärer.

Förändra attityden

Prototypen är en ”smart” digital elcykel, med all funktionalitet integrerad på styret, och en display som bland annat visar hur stor del av effekten som kommer från eget trampande och hur mycket som kommer från motorn.

– Det är viktigt att ändra attityder till elcyklar, man trampar ju faktiskt en hel del även om man har motor, och det kommer att synas tydligt i interfacet.

Elcykeln har också en unik egen karakteristisk belysning som gör att man kommer att kunna identifiera cykeln i mörker. Vidare har Crescent Concept också ett digitalt lås och en app som gör att man kan kan kontrollera cykelns geografiska position och låsa upp den via ett knapptryck.

Batteriet i centrum

Hanteringen av batteriet är också annorlunda:

– Alla producenter försöker gömma batteriet, vi lyfter fram det istället och har gjort det till en viktig del av designen, säger Niklas Ödlund.

Men batteriet är mindre än normalt.

– Ett batteri som räcker 7-8 mil, eller mer, är oftast helt onödigt för den som pendlar i stan. Vi har strävat efter ett lättare batteri som laddas över natten. Dessutom har batteriet en USB-ingång och fungerar som en powerbank till din laptop eller läsplatta, säger Niklas Ödlund.

Vad kostar kalaset?

När kan jag köpa cykeln och vad kommer den kosta?

-Vi väntar spänt på marknadens reaktioner på konceptet och prototypen som vi visar upp på vår mässa i dagarna, sedan börjar arbetet med framtida modeller till konsument, säger Ulrik Bengtsson, produktchef på Crescent som den här veckan premiärvisar elcykeln på en internationell mässa på Gran Canaria.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN