Ny statistik: elcyklar fortsätter rekordöka

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

Försäljningen av elcyklar slår nya rekord.
Senaste året såldes 67 500 elcyklar – en ökning med 50 procent.
På två år har försäljningen fördubblats visar färsk statistik från cykelbranschen.
Av den totala marknaden utgör elcyklar 12 procent

Trenden håller i sig. Försäljningen av elcyklar slår nya och smått fantastiska rekord. Under det gångna cykelåret, september 2016 till augusti 2017, ökade försäljningen med 50 procent jämfört med året dessförinnan.

Tolv procent

Totalt såldes 67 500 elcyklar under perioden – att jämföra med 45 000 föregående år och 30 000 året dessförinnan.

– Det innebär att elcyklar utgör tolv procent av hela cykelmarknaden. Sverige närmar sig nivåer vi ser i flera europeiska länder där elcyklar utgör mellan 15-20 procent av marknaden, säger Klas Elm, vd i branschorganisationen Svensk Cykling.

Ytterligare en växel

Branschens samlade bedömning är att försäljningen av elcyklar kommer fortsätta att öka under kommande år.

– Alldeles nyligen presenterade ju regeringen förslag på ett bidrag till personer som köper elcykel, ett bidrag på 25 procent upp till 10 000 kr föreslås. Det är vår gissning att det ytterligare sätter fart på elcykelförsäljningen, fortsätter Klas Elm.

Färre vanliga cyklar

Generellt visar totalmarknaden en nedgång på knappt fem procent från 576 000 till 551 000 sålda cyklar.

– Får ändå anses godkänt då övriga Europa visat betydligt större nedgångar i försäljningen. Mäter man dessutom enbart värdet så ökar cykelmarknaden, eftersom trenden att köpa dyrare cyklar håller i sig. Svensken spenderar också mer på tillbehör och verkstadsbesök, säger Klas Elm.

Trendigt att cykla

Sporthybrider fortsätter att öka och har blivit den nya standardcykeln. Mountainbike lyckas hålla sina siffror tack vare stora tävlingar som Cykelvasan och Lidingöloppet med flera.

Racingcyklar visar minskad försäljning.

– Det som är positivt är att det trendigt att cykla i Sverige, inte minst att träna med cykel är riktig hett. Det är troligen en bidragande anledning till att Sverige kunde hålla emot den europeiska nedgången, avslutar Klas Elm.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN