Klarna-chefen: Kom plötsligt inte åt mina dokument

Flera hundra anställda på Klarna har fått ett mejl med ämnesraden ”Angående din framtid på Klarna”.

En av dem är en mellanchef på Klarna med över 70 oroliga anställda under sig.

– Jag blev jätteupprörd och skakade. Tio minuter senare kom jag inte åt mina dokument.

På måndagen satt Klarna-chefen hemma och arbetade när ett mejl om ett obligatoriskt möte dök upp i inkorgen, ämnesraden löd ”viktigt företagsmeddelande”. Sedan försvann mejlet. Och dök upp igen.

– Jag har över 70 anställda under mig. De började undra, och jag började undra, vad mötet kunde gälla. Ingen hade någon aning, berättar Klarna-chefen, som vill vara anonym, för Aftonbladet.

På eftermiddagen fick de anställda veta att Klarna skulle säga upp personal via en förinspelad video där vd:n Sebastian Siemiatkowski beklagade beskedet.

Cirka 10 procent av personalstyrkan sägs upp vilket motsvarar runt 700 tjänster.

Dessutom fick de veta att de inte skulle komma in till kontoret under veckan utan arbeta hemma.

– Det har gått otroligt bra för Klarna under lång tid. Jag visste att värderingen gått ner mycket i år, men det var ingen som nämnt att det var så här illa.

”Alla fick absolut panik”

Personalen som var drabbad av uppsägningarna skulle få veta via en mötesinbjudan, den kom i ett mejl med ämnesrad: ”Angående din framtid på Klarna”.

– Alla fick absolut panik. Jag hade ingen information att ge mina anställda. Och mina chefer hade i sin tur ingen information att ge mig. Folk gick bara runt och väntade på det där ödesmejlet. Det var hemskt.

Klarna-chefen berättar att de i interna chattkanaler kunde följa live hur deras kollegor i USA, som börjar sin arbetsdag när svenskarna slutar, fick sparken.

Klarna-chefen uppdaterade oroligt sin mejl hela måndagen. Först på tisdagsförmiddagen vibrerade mobilen till.

Mejlet om framtiden låg i inkorgen.

– Jag blev jätteupprörd och skakade. Tio minuter senare kom jag inte åt mina dokument, där jag har allt som jag någonsin jobbat med åt företaget.

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare, koncernchef och vd för Klarna Bank AB.
Sebastian Siemiatkowski, medgrundare, koncernchef och vd för Klarna Bank AB.

Fick inte ställa frågor

Senare under dagen kallades Klarna-chefen till ett möte. Där får ta man ta emot besked – men inte ställa frågor.

– Min roll skulle tas bort. Det var en HR-person som läste ur ett manus som de hade fått. De kunde inte svara på någonting, jag tyckte nästan synd om dem.

Klarna-chefen beskriver hur de alla delar känslan att beskedet om sparpaketet kommit från ”ingenstans” – och att sättet som företaget hanterat uppsägningarna på har varit under all kritik.

– Jag har trivts väldigt bra och alltid talat gott om företaget. Jag har förståelse för hur företag fungerar och det är i sig inte konstigt med uppsägningar. Men jag förstår inte hur de har gjort urvalet och varför man inte fått den minsta förvarning eller motivering.

Ännu har inte Klarna-chefen blivit erbjuden någon deal eller avgångsvederlag.

– Men jag kan inte tänka mig att det är någon bra deal. Oavsett hade jag inte velat jobba kvar efter det här.

Klarnas vd till Di: Helt och hållet vår bedömning

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski säger till Dagens Industri att det är han själv och hans ledningsgrupp som fattat beslutet och att det inte skett efter direkta påtryckningar från storägare eller bolagets styrelse.

– Jag informerade styrelsen om mitt förslag, sedan har de givetvis stöttat mig i beslutet. Men det är helt och hållet vår bedömning. Börskurserna började ju falla redan i januari och februari, men vi har försökt vänta och se om det är en långsiktig eller kortsiktig förändring. Nu har vi konstaterat att det råder andra förutsättningar därute. Vi vill inte bara sitta och vänta på att någon ska säga åt oss att göra något, utan vara proaktiva och agera i förväg, säger han till tidningen.

Aftonbladet söker Klarnas vd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu