Analytiker flaggar för ny miljardförlust för SAS

Av:  Tobias Österberg/TT

Ett SAS-plan ovanför Oslos flygplats. Arkivbild.
Ett SAS-plan ovanför Oslos flygplats. Arkivbild.

Flygbolaget SAS förväntas redovisa ännu en miljardförlust. Den bedömningen gör Sydbanks analytiker inför delårsrapporten nästa vecka.

På tisdag kommer SAS med siffror avseende andra kvartalet. TT har tagit del av Sydbanks analys som spår att förlusten före skatt ska landa på drygt 1,5 miljarder kronor, vilket samtidigt är bättre än den pandemipåverkade perioden 2021 (förlust på 2,5 miljarder kronor).

Sydbank lyfter att valutakursmotvind i form av en allt dyrare dollar i kombination med stigande bränslepriser ”kommer göra ont det här kvartalet” även om resandet nu stiger markant. Omsättningen förväntas till exempel öka med 278 procent till 7,3 miljarder kronor men bolaget tvingas samtidigt hantera en extra kostnad på omkring 400 miljoner svenska kronor som konsekvens av dollarns förstärkning, skriver Sydbank.

När det gäller sparpaketet ”SAS Forward” som lanserades i samband med förra rapporten konstateras att det verkar ”ha gått i stå” och banken sänker nu sina estimat för aktien. Så sent som i går kom besked från den norska banken DNB att man sänker riktkursen för aktien som backat drygt 50 procent det senaste året.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu