Räntehöjningarna kan drabba unga värst: ”Falsk säkerhet”

Unga är högre belånade än äldre och riskerar att drabbas hårdast när bolåneräntorna stiger.

En generation som är uppväxt med nollränta och ständigt stigande bostadspriser.

– Jag är orolig för att de har invaggats i en falsk säkerhet, säger Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen.

Risk för stort prisras på bostäder – ”blir svettigt”

Riksbankens beslut att höja styrräntan från 0 till 0,25 procent kom i torsdags förra veckan. Det dröjde inte länge innan bankerna följde efter med höjda räntor på rörliga bolån och varnade för en trippelchock för de svenska hushållen.

De största förlorarna är boende i storstäderna, där bostäderna är dyrast. Det slår också hårt mot unga, som gett sig ut på en glödhet bostadsmarknad med en ständigt uppåtgående prisspiral.

– Många har lånat och tvingats låna mycket. Det här kommer att slå rakt in i hushållskassorna. Jag tror inte att folk kommer att gå i personlig konkurs, men man kommer att behöva ändra sin konsumtion och sitt sparande, säger Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen.

Han menar att vi står i ett nytt läge med en ränta på plus som bara väntas fortsätta uppåt. Något som en yngre generation som gått ut i vuxenlivet efter 2014 aldrig varit med om och kanske inte är mentalt förberedda på.

Till skillnad från många äldre minns de inte 90-talskrisen, då räntorna skenade iväg till tio procent.

Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen.

”Invaggade i falsk säkerhet”

Normalläget med nollränta de senaste åren har egentligen varit ett extremläge, menar Erik Thedéen.

– Som ung i dag har man bara sett låga räntor och stigande bostadspriser. Man har lånat mycket men det har inte gjort något eftersom priserna bara går upp.

Han är orolig för att unga invaggats i en falsk säkerhet om att det alltid kommer vara så och att de inte är mentalt förberedda på förändringen.

– Samtidigt har unga en bra position eftersom de har ett arbetsliv med högre inkomst framför sig, jämfört med äldre som är på väg att gå i pension.

Hur snabbt och hur högt räntan kommer att stiga vet ingen i dagsläget, men enligt prognoser kan den ligga på fyra procent om några år.

En ränta på sju procent är en smärtgräns för många.
En ränta på sju procent är en smärtgräns för många.

En smärtgräns går vid sju procent. Då kommer många med bolån få det svettigt med hushållsbudgeten.

– Drygt en tiondel går med underskott. Men många hamnar väldigt nära den gränsen. Har man väldigt små marginaler kommer man att tvingas ändra sitt beteende.

Scenario: 30 procents prisras

Räntehöjningen med höjda bolån och inflationen verkar redan ha kylt ner bostadsmarknaden. Flera mäklare vittnar om färre spekulanter på visningar och avstannade budgivningar. I ett värsta scenario kan bostadspriserna rasa med 30 procent.

För dem med en belåningsgrad på 70 procent blir lånet då mer värt än bostaden.

– Då blir man inlåst. Men så länge du kan betala räntor och levnadskostnader är det inget problem. Skulle du flytta då så kommer du ha en svår situation med en negativ förmögenhet, men de flesta inser nog att de måste bo kvar.

”Kan få en farlig spiral”

Förlorarna på det nya läget är de som köpt sina bostäder de senaste fyra åren, till höga priser och saftiga lån.

Även om bostadsmarknaden ser ut att stanna av finns det vinnare: de som knackar på och vill in.
Även om bostadsmarknaden ser ut att stanna av finns det vinnare: de som knackar på och vill in.

Vinnarna? Unga som står utanför bostadsmarknaden i dag och vill in.

– Unga är de som jagat de ständigt höjda bostadspriserna. Om det här tyder på en lugnare utveckling när det gäller priser så är det bra för unga som inte behöver inte skuldsätta sig lika mycket för att få en bostad, säger Erik Thedéen.

Går vi in i en ny tid nu?

– Geopolitiskt, med kriget, går vi in i en ny tid. Men rent ekonomiskt är det svårare att säga. Det finns en möjlighet att inflationsuppgången som drivs på av ökade råvarupriser är tillfällig och då kan vi falla tillbaka rätt snabbt. Men får vi fortsatt höjda räntor och lönerna hakar på upp kan vi få en farlig spiral. Riskerna för den sämre utvecklingen har ökat.

Vad ska man göra nu för att klara sig så skonsamt som möjligt framöver?

– Vi ska inte få panik. Men man måste sätta sig runt köksbordet och räkna på hur man påverkas om räntan går upp till tre eller fyra procent. De som går in i bostadsaffärer ska ha extra bra marginaler. Det är bättre att ha en tvårummare och sova trångt om natten än att ha en trerummare och sova dåligt.

Han understryker att vi står i ett osäkert läge och att det är svårt att sia om framtiden.

– Man ska vara väldigt skeptisk till folk som säger sig veta hur det här kommer att utveckla sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu