Fondtävlingens ledare berättar om sina placeringsknep

avJim Baas, Minimedia

"Första miljonen är svårast att tjäna in"

Han leder fortfarande Fondmästerskapen på Aftonbladet.se och har varnat för Rysslandsfonder. Men nu har Peter Kramberger ändrat sig.

– Nu satsar jag allt på Ryssland i en fond.

Foto: privat
Peter Kramberger är överlägsen ledare av Fondtävlingen.

Som etappvinnare i fondtävlingen har Peter Kramberger precis kammat in 5 000 kronor.

Och framåt mars nästa år, när tävlingen avslutas, kommer han att vara en miljon kronor rikare om han behåller tätplaceringen. Men då gäller det att hantera de tre fonderna i tävlingen på bästa sätt.

– Det är inte det lättaste. Förra året var det mycket enklare att tjäna pengar, säger han.

Så ser fonderna ut

Likafullt, det är Peter från Malmö som leder tävlingen och ingen annan. Så hans komposition av tre portföljer har uppenbarligen varit bra. Så här har han gjort:

Portfölj 1: ryska fonder.

Portfölj 2: indiska fonder.

Portfölj 3: tropiska fonder.

– Överlag har jag valt att satsa på marknader som jag tror växer på sikt. Att gambla och gissa på hur det går de tre-fyra närmaste dagarna känns inte seriöst, säger Peter Kramberger.

– Jag sa tidigare att jag inte tror så mycket på de ryska fonderna men har ändrat mig där. De har sjunkit mycket och kan vara bra att satsa på.

Indiskt och tropiskt

Mest tror han på indiska och tropiska fonderna.

– Det kan bli någon raket, jag vill inte laborera för mycket utan känner att jag vill fortsätta med de fonder jag har, även om det är lite segt just nu. Hoppas att det blir en vändning på så sätt att det börjar gå uppåt.

Vad är ditt tips till andra sparare?

– Tänk på längre sikt. Jag går mycket på magkänsla och har fler tankar på ett par andra fonder men vill inte avslöja allt.

Vad har du gjort för att lyckas ligga i topp av tävlingen?

– Jag har haft tur när de tropiska fonderna gick upp 20 procent någon dag efter att jag satsat på dem. Frågan är hur länge jag kan hålla den, om de fonderna faller så faller jag.

Vad tror du om börsen nu?

– Det är så rörigt med katastrofhändelser lite överallt. Men jag tror inte att börsen går ner.

Om du vinner miljonen, vad gör du för pengarna?

– (Skratt) Den ska inte slösas bort, det är inte det som är meningen. Visst kan man partaja lite kanske göra en trevlig resa och betala av något som hänger på ryggen. Men första miljonen är svårast att tjäna in, den ska vara början på nästa. Så har det alltid varit.

Fotnot. Det går inte att, som icke-tävlande i tävlingen, se ställningen i fondmästerskapen här på Aftonbladet.se.

ARTIKELN HANDLAR OM