”En mörk bild av framtiden”

Arbetslösheten väntas öka fram till 2010

Den som jobbar gynnas av regeringens höstbudget.

Men samtidigt väntas arbetslösheten öka fram till valåret 2010.

– Regeringen målar upp en mörk bild av framtiden och sedan serverar man ett batteri av mediciner, säger Annika Creutzer, chefredaktör för Privata Affärer.

Annika Creutzer, chefredaktör, Privata affärer.
Annika Creutzer, chefredaktör, Privata affärer.

Höstbudgeten består av klassisk nationalekonomi som inte känns särskilt politisk i många delar, anser Annika Creutzer.

– Man mildrar lågkonjunkturen för hushållen genom att se till att vi får mer pengar i plånboken. Då fortsätter vi konsumera, om än lite mindre än tidigare.

Stora förlorare

Den som jobbar är den som främst gynnas av höstbudgeten.

– Det tredje steget i jobbavdraget som är den höjda brytpunkten för statlig skatt, gynnar dem som arbetar, konstaterar Annika Creutzer.

Den stora skillnaden finns alltså mellan de som har jobb och de inte arbetar.

– Studenterna är de stora förlorarna och där ligger min främsta kritik. Studenterna har länge varit missgynnade.

Lågkonjunktur

Sänkt bolagsskatt och sänkta sociala avgifter. Så vill regeringen underlätta för företagen när lågkonjunkturen står inför dörren.

– Man satsar också på att hålla igång konjunkturen genom statliga byggprojekt och satsar mycket pengar på vägar och järnväg.

Annika Creutzer anser att regeringen har en mörk syn på framtiden.

– När man tittar på vad de har räknat med för siffror så är det ingen ljus framtid. Arbetslösheten kommer öka och kulminera under valåret. Samtidigt är det skönt att man inte försöker måla upp något annat än vad de tror. De här siffrorna känns ärliga.

Eftersom bistrare tider väntar, tipsar Annika Creutzer alla som är oroade inför framtiden att ser över sin egen ekonomi.

– Den som inte har en buffert bör se till att skaffa sig den nu. Vi behöver hålla hårdare i våra pengar även om regeringen nog vill att vi fortsätter konsumera så lågkonjunkturen inte blir så djup.

Erkänner misstag

Enligt Annika Creutzer är budgeten "relativt ansvarsfull" och stram.

– Den här budgeten pekar på att Anders Borg har vunnit kampen mot partiledarna. Hans linje har varit starkare.

Hon pekar på att regeringen har erkänt tidigare misstag, även om man inte gör det fullt ut. Det är sänkningen av avgiften till a-kassan som hon tänker på.

– Man tog i så mycket att en halv miljon människor lämnade a-kassan och det är djupt oroande när vi går in i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet. Här gör de nu en halv reträtt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN