Så kan du spara tusen- lappar varje månad

Fem spartips som räddar plånboken

Sämre tider betyder att man kan behöva dra åt svångremmen och ta kontroll över skenande utgifter.

Genom några enkla åtgärder kan man faktiskt spara tusenlappar varje månad.

Finanskris och framtida arbetslöshet kan ställa till det för svenskarna i framtiden.

– För det enskilda hushållet kan det bli mycket svårt, säger Mats Wester till e24.

Men även om tuffare tider väntar för vissa, finns det samtidigt mycket man kan göra för att påverka den egna ekonomin. Den som gör upp en budget och ser över sina utgifter har mycket att vinna.

Ät mat i låda

Att ta med sig en lunchlåda i stället för att äta ute på restaurang sparar pengar. En genomsnittlig lunch på restaurang kostar i år 71,70 kronor enligt företaget Gastrogate.

Exempel: Om du istället har en matlåda som i genomsnitt kostar 15 kronor, sparar du varje dag 56,70 kronor. Det motsvarar 1 228 kronor i månaden.

Byt el-bolag

På Elprisguiden kan du lätt jämföra olika elpriser och se om det finns pengar att spara. Den som bor i villa och har eluppvärmning kan spara cirka 2 000 kronor per år i elkostnader om man byter elbolag. Exempel:

Exempel: O2 Energi AB: Bundet elpris 1 månad kostar 47 779 kr per år vid en elförbrukning på 35 000 kWh.

Exempel: Uppsala El: Rörligt elpris kostar 45 728 kr per år vid en elförbrukning på 35 000 kWh.

Du sparar 2052 kronor per år. Det motsvarar 171 kronor per månad.

Skippa småätande och onödiga inköp

Även små summor kan byggas upp till rejäla belopp över tiden. Om du brukar småäta i onödan eller lägga pengar på sådant som går att avstå från så finns det mycket pengar att spara. Konsumentverket har exempel på sådan uträkningar.

Exempel 1: En 33 cl läsk om dagen à 10 kronor blir på ett år hela 3 650 kronor.

Exempel 2: En veckotidning till helgen à 25 kronor blir på ett år 1 300 kronor.

Totalsumma per år: 4 950 kronor. Per månad motsvarar det 412,50 kronor.

Ta cykeln i stället för bilen

I genomsnitt kostar det över 5 000 kronor i månaden att ha en ny bil och köra 1 500 mil om året, enligt Konsumentverket. Den som väljer att klara sig helt utan bil kan givetvis spara stora summor pengar. Men även den som väljer att ställa bilen och cykla till jobbet, kan spara stora pengar. Exempel:

Exempel: Om kostnaden för bilresan till och från jobbet uppgår till 50 kronor om dagen, innebär det att man på en månad sparar cirka 1 250 kronor.

Släng inte maten

Skandiabanken gjorde förra året en uträkning som visar att en genomsnittlig barnfamilj slänger mat för 8 000 kronor om året. Det innebär att man i onödan har köpt mat för cirka 666 kronor i månaden. För ensamhushållet blir svinnet mindre men även där finns stora pengar att spara.

Så gör du: Planera dina matinköp och skriv en inköpslista. På så vis köper du inte onödiga matvaror som blir liggande. Lägg inte upp för mycket mat på tallriken utan ta mindre portioner och lägg upp mer mat vid behov.

Spara över 3 000

Genom att undvika att kasta mat, äta lunchlådor i stället för restaurangmat, ställa bilen och ta cykeln till jobbet samt undvika onödiga mindre inköp kan man spara 3 727 kronor i månaden. På ett år blir totalsumman 44 730 kronor.

Andra kostnader att se över är exempelvis mobilabonnemang, hemförsäkring och bilförsäkring. Man kan också se över sin elförbrukning och försöka hitta besparande åtgärder där, exempelvis genom att när det är dags byta ut vitvaror mot mer energisnåla varianter och byta ut sina vanliga glödlampor mot lågenergilampor.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN