Payson-bedragare härjar på Blocket

1 av 3 | Foto: Payson.se/Carolina Byrmo
Bedragarna använder sig av betaltjänsten Paysons namn för att lura intet ont anande Blocket–användare

avLeonard Goldberg

MIN EKONOMI

Nätbedragarna använder betaltjänsten Paysons namn för att lura Blocket-användarna.

Kent Bladh, 64, var nära att bli blåst på tusentals kronor.

– Det är så professionellt gjort att jag vill varna andra, säger han.

Kent Bladh från Lindome var på jakt efter en Iphone till en äldre bekant och bestämde sig för att sondera utbudet på köp- och säljsajten Blocket. Efter ett par dagar fick han syn på en olåst telefon för 3 900 kronor och svarade på annonsen med ett mejl.

– Annonsören svarade inom en timme via mejl och ville gärna sälja telefonen. Men han sa att han var på semester och kunde skicka telefonen, säger Kent Bladh.

Föreslog säker betalning

Försäljaren föreslog att betalning skulle ske genom betaltjänsten Payson för att utbetalningen skulle vara så säker som möjligt. Köpesumman sätts då in hos Payson, när varan har kommit till köparen överför Payson pengarna till försäljaren mot en avgift.

– Jag svarade igen och sa att förfaringssättet verkade okej. Sen kom sista mejlet som ser riktigt proffsigt ut.

Mejlet såg ut att komma från Payson och redogjorde för hur inbetalningen till företaget skulle gå tillväga. Men det var något som inte stämde.

– Jag tyckte det var konstigt att jag skulle sätta in pengar till ett Nordeakonto. För säkerhets skull, innan jag betalade in pengarna, ringde jag Nordea och frågade om kontot gick till Payson. Det gjorde det inte, säger Kent Bladh.

Flera drabbade

– Det är så professionellt gjort att jag vill varna andra. Det var nog att jag använt Payson tidigare som gjorde att jag misstänkte att det var något konstigt. Hade jag inte gjort det hade jag gått på det.

Kent Bladh har polisanmält händelsen. Men han är inte ensam om att bli utsatt för nätbedragarna. Payson uppger på sin hemsida att det kommit in flera rapporter de senaste dagarna om de bedrägliga mejlen. Företaget uppmanar de som fått mejlet att ta bort det utan att klicka på någon länk i det.

"Observera att när det gäller betalningar via Payson görs dessa alltid till mottagarens e-postadress och aldrig direkt till ett bankkonto.", står det på hemsidan.

Varken Blocket eller Polisen har hört talas om Payson-bedragarna.

– Men själva fenomenet i sig själv är inte unikt på något sätt. Det finns många andra företag vars namn missbrukats av bedragarna, säger Lars Minnedal på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Aftonbladet har sökt Payson utan resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM