Hushållen: Bopriserna vänder uppåt

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Fler tror på stigande bostadspriser i SEB:s boprisindikator.

Foto: Thinkstock

Bostadspriser

Raset på bostadsmarknaden är över.
Det tror åtminstone hushållen i SEB:s nya boprisindikator.
Men osäkerheten är fortfarande stor.

40 procent av hushållen tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året. 33 procent tror samtidigt att priserna istället sjunker.

SEB:s boprisindikator, som mäter skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, landar därmed på plus 7. Det jämfört med plus tre för en månad sedan.

”Genuin osäkerhet”

– Långsamt återvänder hushållens förtroende för bostadsmarknaden och Boprisindikatorn stiger nu för tredje månaden i rad. Men det är långt upp till nivåerna vi såg innan höstens fall och i Stockholm är det fortfarande fler som tror på nedgång än på uppgång. Det vittnar om den genuina osäkerhet som många fortfarande känner, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Boprisindikatorn steg i samtliga län. I Stockholm gick den från minus 17 till minus 4.

Många tänker binda

Samtidigt planerar ovanligt många att binda sina lån. Nio procent av de med helt eller delvis rörlig ränta på bolånen planerar att binda inom den kommande tremånadersperioden. Så hög har inte andelen varit sedan oktober 2011.

– Mycket talar för att de rörliga räntorna förblir låga ytterligare en tid medan de bundna kan komma att stiga tidigare. Det är naturligt att de hushåll som vill binda räntan för hela eller delar av lånet tycker att det nu är läge att göra slag i saken, säger Jens Magnusson.

Fakta: Boprisindikatorn:

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 27 mars till 4 april.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

LÄS VIDARE

Allt fler tror på stigande bostadspriser

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspriser

Bostadsmarknad

Reporäntan

Jens Magnusson

SEB