1 550 jobb bort från Ericsson

Ericssons vd Hans Vestberg.
Ericssons vd Hans Vestberg.

Ericsson ska banta 1 550 tjänster i Sverige.

Man planerar också att minska antalet konsulter och andra anställda med korttidskontrakt.

– Vi är världsledande inom teknologi och för att fortsätta vara det så måste vi titta över våra kostnader, säger Tomas Qvist, personalchef för Ericsson.

Individuella besked till de som berörs beräknas kunna ges i mars 2013.

– Det är naturligtvis ett tungt besked som vi i dag ger våra anställda i Sverige, uppger Tomas Qvist.

Antalet konsulter och visstidsanställda ska också minskas avsevärt. Men exakt hur många personer det handlar om vill företaget inte kommentera.

”Effektivitetsåtgärder”

– Konkurrensen på telekom-marknaden är stentuff. Vi är ledande och det ledarskapet vill vi behålla i framtiden. Därför är vi nu tvungna att genomföra de här kostnadsbesparingarna, säger Tomas Qvist.

Ericsson-aktien steg omedelbart efter beskedet, men föll sedan snabbt tillbaka och efter drygt tio minuter hade kursen sjunkit med ungefär 0,2 procent.

– Vi har redan gjort mycket utanför Sveriges gränser. Under de senaste åren har vi kontinuerligt drivit globala effektivitetsåtgärder både på regionsnivå och inom enheter och ibland blir även personalneddragningar nödvändiga, säger Tomas Qvist.

”Större än väntat”

Greger Johansson, analyschef på Redeye är inte överraskad över Ericssons besked.

– De har indikerat att de skulle genomföra besparingar. Det är flera kvartal nu när marginalen inom systemsidan varit pressad. säger han.

Telekombranschen går just nu i genom svåra tider.

– Det har varit ännu tuffare för de andra spelarna på marknaden. Nokia och Siemens har också genomfört stora besparingar, säger Greger Johansson.

Att Ericsson nu meddelar att 1 550 tjänster ska bort är dock lite mer än vad Greger Johansson hade trott.

– Ja, det är större än väntat.

Alla grupper drabbas

Neddragningarna sker inom alla personalgrupper, såsom försäljning, administration, forskning, produktion och tjänsteleveranser. Bland affärsområdena sker den största delen av besparingarna inom affärsområdet Networks, som har gått trögt en längre tid.

Telekomjättens kontor i Stockholm är det som drabbas hårdast av de planerade nedskärningarna, där försvinner omkring 1 000 tjänster.

De orter som klarar sig från uppsägningar är Falun, Hudiksvall, Kalmar och Katrineholm.

Även Husqvarna bantar

I dag kom också beskedet att företaget Husqvarna ska spara och minska personalen med totalt 600. Av dem finns närmare hälften i Sverige och då främst på orten Huskvarna, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Åtgärderna ska genomföras under första halvåret 2013 efter förhandlingar med facken. Besparingarna beräknas nå full årseffekt på 220 miljoner kronor under 2014.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN