Marianne, 73, avslöjade matbutikernas prisbluff

avAnders Munck

”Det var extremt”

Marianne Ranweg avslöjade fusk med priserna i matbutiken i Borås.

PRO granskar varje år matbutikernas priser i en jätteundersökning.

Men alla handlare kör inte med rent spel.

Det avslöjar Marianne Ranweg, 73, en av PRO:s kontrollanter.

– De hade sänkt priserna extremt, och några dagar senare hade de höjt priserna igen, säger hon.

Sedan 20 år tillbaka genomför PRO en matkorgsundersökning. I dag presenteras årets undersökning, då frivilliga inom PRO har gått runt till 1182 butiker och kontrollerat matpriser.

”Det var extremt”

Redan förra året misstänkte PRO att vissa butiker hade sänkt priser på matvaror inför undersökningen, för att sedan höja dem igen ett par dagar senare. En butik i Värmland plockades då bort från undersökningen.

I år var man därför mer försiktiga. Undersökningen flyttades från april till oktober. En tredjedel av varorna byttes ut. Men trots det fortsatte fusket. Det upptäcke Marianne Ranweg, 73, som kontrollerade en större butik i Borås.

– Det var extremt. Herrgårdsosten kostade 29.90, kilot, ett paket maskindisk 29.90 och en förpackning smör med rapsolja 12,95, säger Marianne Ranweg.

Hon frågade butikschefen om det verkligen kunde stämma.

– Jag frågade säkert 15-20 gånger om olika varor. Men han stod på sig.

Gick tillbaka

Då gick hon tillbaka några dagar senare. Det var som hon misstänkte. Osten kostade plötsligt 79.90, maskindiskmedlet 59.90 och smöret 21,95.

– Jag var väldigt förvånad även förra året. De måste ha fått reda på att vi skulle komma på något sätt. Ryktet går att butikerna visste om att vi skulle komma även i grannkommunerna, säger Marianne.

PRO gjorde liknande efterkontroller i totalt åtta butiker efter misstankar om prisfusk. Två av dem hade höjt priserna i efterhand och uteslöts från undersökningen.

”De flesta kör med rent spel”

Enligt Johanna Hållén, pressansvarig på PRO, står det tydligt i kontrollanternas instruktioner att de inte får avslöja i förväg att de kommer.

– De allra flesta handlare kör med rent spel. Men vissa har bytt ut varor och det visade våra efterhandskontroller, säger Johanna Hållén pressansvarig på PRO.

Har ni en läcka bland pensionärerna?

– Det vet vi inte. Men vi vill att kontrollen ska ske under en vanlig dag i butiken och att det ska vara rent spel. Den här undersökningen är viktig. EU har mätt matpriserna i medlemsländerna, och Sverige har tredje högst priser inom unionen. Många pensionärer har en svag ekonomi och det är viktigt att skapa en medvetenhet kring matpriserna, säger Johanna Hållén.

Finns det något fusk bland priserna i den färdiga undersökningen?

– Vi utgår från att det inte gör det, men man kan inte vara 100 procent säker. Det kan vara enstaka fel, men vi har försökt säkerhetsställa undersökningen så gott det går.

”Inte hög sekretess”

Förklaringen till att priserna sänkts är den mediala uppmärksamheten, men även att handlarna vill hamna bra till i jämförelsen, säger Thomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel till Ekot.

– Så därför är det rimligt att anta att i en konkurrensutsatt marknad använder man sig av all tillgänglig information för att tillgodogöra sig nyttan själv. Det har vi varnat PRO för,  det blir så när man inte har hög sekretess runt undersökningen, säger Svaton till Sveriges Radio.

ARTIKELN HANDLAR OM