50 miljarder kronor på börs som rasar

MIN EKONOMI

Så gör du som investerat i japanska fonder

1 av 3 | Foto: Den senaste veckan har Tokyobörsen fallit som en sten, nu varnar experter för den japanska marknaden.

Uppsvinget i höstas och under våren fick många svenskar att köpa Japanfonder.

Men senaste veckan har Tokyobörsen fallit som en sten.

– Jag skulle inte investera i Japanfonder. Börsen har rört sig i sidled i 25 år, säger Claes Hemberg.

En populär definition på en börskrasch är ett ras på 20 procent på 20 dagar. Tokyobörsen är nästan där. I dag har kursen återhämtat sig något, men hittills har fallet varit 14 procent på nio dagar.

50 miljarder i Japan

Många svenskar har köpt Japanfonder under våren, lockade av att Tokyobörsen då hade stärkts med 50-60 procent sedan i höstas. Om man räknar in globalfonder har svenskarna 50 miljarder kronor placerade i japanska fonder, enligt Avanza. Under mars och april var Japanfonderna de mest köpta i Sverige, mycket på grund av uppgången.

– Men eftersom politikerna har dumpat värdet på yenen har svenskarna inte fått ta del av hela uppgången. Ungefär hälften av vinsten har ätits upp på grund av experimentet med valutan, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.

”Riskfyllt experiment”

Att dumpa värdet på yenen är ett sätt att försöka få igång exporten. Än är det osäkert hur detta kommer att påverka den japanska ekonomin på sikt.

– Det är ett riskfyllt experiment, och man måste fundera på om det är värt att själv experimentera med sina pengar och investera där. Det kan bli riktigt bra och riktigt dåligt. I risk finns en potential. Samtidigt finns andra mer attraktiva alternativ med mer begränsad risk, som Stockholmsbörsen, säger Günther Mårder.

”Svårt se att det ska vända”

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, tycker att man bör hålla sig borta från den japanska marknaden.

– Ser man historiskt på det har den japanska ekonomin gått i sidled i 25 år. Jag har svårt att se att det ska vända. Själv har jag inte en krona i Japan. Har man pengar i Japanfonder och behöver dem till i sommar ska man definitivt fundera på att sälja redan nu, säger Claes Hemberg.

Maria Landeborn på SBAB:
– Har man gått in med en betydande del av sina besparingar kan det vara bra att sälja så att man inte förlorar ännu mer. Har man investerat mindre i år är det bättre att inte paniksälja nu. Det är troligt att börsen återhämtar sig, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM