Nya pensionen ett mysterium för många

MIN EKONOMI

Hälften av svenskarna vet inte vad "inkomst-
pension" är

De närmaste veckorna dimper det orange pensionskuvertet ner i brevlådan hos 5,7 miljoner svenskar. Men mer än hälften av svenskarna vet inte vad pensionsbegreppen som används i brevet betyder.

I det orange kuvertet kan du läsa hur mycket inkomst- och premiepension du tjänat in. Men för att det ska bli mer än bara siffror gäller det att man förstår vad orden betyder - och det gör långt ifrån alla svenskar.

AMF Pensions kunskapstest visar att bara knappt hälften, 44 procent, av de tillfrågade kan förklara vad ordet "inkomstpension" betyder. Och bara en tredjedel kunde förklara ordet "premiepension".

– Det är lite oroväckande att sex av tio svenskar inte vet vad inkomstpension är eftersom den utgör en så stor del av pensionen för de flesta, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension i ett pressmeddelande.

Kunskapstestet visade att det gick lättare för de flesta att förklara ordens betydelse när de fick tre svarsalternativ. Då kunde 61 procent svara på vad "inkomstpension" betyder och 81 procent på vad "premiepension" betyder.

1000 svenskar i åldrarna 20 till 65 år ingick i undersökningen.

Testa dina pensions- kunskaper

Här är förklaringarna på några av de ord som undersöktes i kunskapstestet.

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM