Bedragarna lockas – av skatteåterbäringen

Av: 

Oisín Cantwell

Deklarationen

I dag inleds utbetalningen av skatteåterbäring till tre miljoner personer.
Samtidigt varnar Skatte­verket och företag för en ökad ström av bedrägeri­försök.
Var försiktig – och svara inte på suspekta mejl.

22 miljarder kronor.

Så mycket ska de tre mil­joner skattebetalare som har deklarerat digitalt men inte skaffat digital brevlåda dela på.

Betalningarna påbörjas på eftermiddagen i dag, den 5 juni, och ska vara helt av­klarade innan veckan är över.

Ser en ökad ström

Ett för många trevligt till­skott till semesterkassan, men det finns anledning att se upp för bedragare som vill komma över pengarna. Elgiganten skickade för några dagar sedan ut ett pressmeddelande innehållande en varning för den ökade strömmen av bedrä­geriförsök som företaget har noterat.

HÖGTID FÖR SKOJARE Bedrägerierna har på senare tid vuxit i antal och omfattas nu av allt från falska mejl och sms till annonser på Facebook och telefonsamtal. Enligt Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, tenderar de att öka runt tidpunkten för skatteåterbäringen. ”Får du ett medde- lande som verkar suspekt eller ett erbjudande som är för bra för att vara sant – är det förmodligen också det”, säger hon.

Mer omfattande

Falska mejl och sms har skickats ut i företagets namn med ett enda syfte: att komma åt mottagarens information.

Det kan påstås att du vunnit en tävling och att du nu omedelbart måste beta­la en avgift på några kronor för att kunna hämta ut vin­sten.

Bedrägerierna har dess­utom vuxit i omfattning och nu ingår även telefon­samtal och annonsering på Facebook.

– Vi har fått in en hel del frågor från människor som undrar om vi står bakom olika kampanjer och ut­skick. Det handlar om bedrägerier som går ut på att lura oskyldiga männi­skor och det är ingenting vi står bakom, säger Jessica Wallin, kommunikations­ ansvarig på Elgiganten.

– De senaste åren har andelen utskick och bedrägeriförsök ökat vid tidpunkten för skatteåterbäringen. Var försiktig och ha ett kri­tiskt förhållningssätt. Lita på din magkänsla, får du ett meddelande som verkar suspekt eller ett erbjudande som är för bra för att vara sant, så är det förmodligen också det.

Andra företag vittnar om liknande problem.

Nationell varning

Samtidigt skicka­de Skatteverket tidigare i år ut en nationell varning för bedrägerier. Falska mejl och sms som ser ut att komma från myndigheten, men som är bluff.

– Vi har inte fått indika­tioner på att några stora bedrägeriförsök är på gång just nu. Men vi vet av erfarenhet att det kan ex­plodera över en natt, säger Andreas Olsson, säkerhets­rådgivare på Skatteverket.

Olsson säger att myndig­heten har en förberedelse för att gå ut med en ny nationell varning om så skulle behö­vas.

– Såväl vår växel som vårt kundcen­ter är alerta och slår larm om det börjar komma frågor. Vi har en god bered­skap för den här typen av problem.

SÅ SKYDDAR DU DIG – OCH SYNAR BLUFFEN

Annonsen, mejlet eller sms:et från ett företag är falskt om:

  • Det påstår att du vunnit en produkt ut­ an att du själv redan deltagit i en tävling eller måste betala en symbolisk summa på 1–5 kronor för att få en vinst/gåva.
  • Mejlet eller sms:et innehåller felaktig svenska och stavfel.
  • Du utsätts för tidspress och måste bestämma dig snabbt. Avsändaren ber om betalkorts­information.
  • Avsändaradressen ser mystisk ut. Tänk på att: Läs alltid det finstilta. Genom att anmäla dig till en tävling eller en utlott­ning kan du omedvetet ha registrerat dig för ett abonnemang av någon sort, där de kan ta ut pengar från ditt konto varje månad. Eftersom du har kryssat i att du har läst villkoren, så är det svårt att kräva pengarna tillbaka. Det brukar dessutom vara extremt svårt att komma i kontakt med de här företagen för att ångra eller säga upp abonnemanget.
  • Om du får ett mejl eller sms från Skatteverket ska du: 4 Inte klicka på länkar i det.
  • Inte öppna bilagor.
  • Inte svara på meddelandet.
  • Kontakta i stället Skatteverket på myndighetens hemsida.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Från sambo till gift – så skriver ni avtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Deklarationen

Skatteverket