Caféer och restauranger fifflar med skatten

Fler caféer och restauranger struntar i att slå in sålda varor i kassan.
Fler caféer och restauranger struntar i att slå in sålda varor i kassan.

Får du inget kvitto när du betalat – då kan du bidra till att caféer och restauranger tjänar svarta pengar.

Allt fler missköter sina verksamheter så att de anställda påverkas.

– Jag får ofta samtal från ledsna skolungdomar efter sommaren som inte har fått ut sin lön, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

Vart tredje företag bland 340 caféer och restauranger på västkusten har misskött sin skatteverksamhet. Det visar resultatet från de första kontrollerna som Skatteverket har gjort i västra Sverige under sommaren.

Det här är en ökning med ungefär tre procentenheter, jämfört med förra året.

Bristerna handlar om att arbetsgivarna inte skriver in de anställda i personalliggare och struntar i att slå in sålda varor i kassan.

Utreder svarta pengar

För detta riskerar de att tvingas betala flera tusen kronor i böter, totalt sammanlagt 1,6 miljoner kronor som Skatteverket kan utfärda i kontrollavgifter.

Om caféer och restauranger missköter sina verksamheter på detta sätt finns det en stor risk att det handlar om svarta pengar som går rakt ner i ägarnas fickor.

– Det finns en uppenbar risk att man fifflar med skatten, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

Misstänker Skatteverket att sådant förekommer startas skatteutredningar.

Conny Svensson säger att det är en fördel att Skatteverket kan kontrollera både kassaregister och personalliggare, då de båda hänger ihop.

Ska förhindra svartarbete

– Det ena är intäkter och det andra är löner och kostnader. Du betalar inte svarta löner med vita pengar, sköter du inte det ena sköter du inte heller det andra. Det ger oss ett bra incitament att kontrollera det här.

Caféer och restauranger måste ha en personalliggare där de anställda skrivs in och ut före och efter ett arbetspass. Den här lagen infördes 2007 för att komma till rätta med svartarbete.

Saknas en personalliggare får företaget betala 12 500 kronor i böter och 2 500 kronor per anställd som har jobbat, men inte stått inskriven i liggaren.

Även lagen om kassaregister, som infördes 2010, kom till för att få bort svart försäljning. De företag som omsätter mer än 180 000 kronor per år, inklusive moms, omfattas av den här lagen.

Alla varor som säljs ska slås in i kassan. Görs inte det blir det 12 500 kronor i kontrollavgift.

Fler fuskar med Swish

På senare tid har det tillkommit nya betalsätt som gör att fler fuskar med kassaregistret.

Betalar du med kort kommer det ibland ut en remsa där det står ”Gäller ej som kvitto”. Är varan rätt inslagen ska du sedan få ett riktigt kvitto utskrivet.

Får du inte det är risken stor att pengarna passerar förbi bokföringen, enligt Conny Svensson.

– De här pengarna går ofta till att betala svart arbetskraft.

Han menar att en del försäljare frågar om du vill ha ett kvitto innan de har slagit in varan i kassan. Säger du då nej kan de strunta helt i att registrera köpet.

Även Swish har gjort det möjligt för verksamheter att fuska med kassaregistret.

– Du swishar pengar och sedan är det bra med det, men vad du inte ser är att det aldrig registreras i kassaregistret. Det här är något som vi ser ökar på sommaren. Många har den här typen av betalning, då det är enkelt och billigt när du ska köpa något på ett café.

Så drabbas den anställde

Att fusket ökar under sommaren beror mycket på att en hel del försäljning sker ute på marknader och festivaler.

– Man kan kalla det för lycksökande, man försöker tjänar mycket pengar under kort tid.

Hur drabbas den anställde om arbetsgivaren betalar ut svarta pengar och struntar i att skatta?

– I förlängningen kan du bli betalningsansvarig för dina skatteinbetalningar. Men det som också är allvarligt är att arbetsmiljölagen inte tillämpas på de här ställena. Händer det något och du skadas får du ingen ersättning.

Conny Svensson blir ofta kontaktad av ungdomar som har lurats på sina sommarjobb.

– Jag får ofta samtal från ledsna skolungdomar efter sommaren som inte har fått ut sin lön. Därför är det så viktigt att det här sköts på rätt sätt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu