Bankerna fortsätter tjäna jättepengar på bolån

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Bankerna drar in allt mer pengar på bolån.
Bankerna drar in allt mer pengar på bolån.

Bolån

Svenska bolånetagare fortsätter att göda de fyra storbankerna.

Hittills i år har Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank tjänat nästan 60 miljarder kronor på lånen.

– Det är anmärkningsvärda siffror, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Samtliga svenska storbanker har nu presenterat sina resultat för det andra kvartalet i år. Nordea missade analytikernas förväntningar, medan konkurrenterna Handelsbanken, SEB och Swedbank applåderas för sina rapporter.

26,7 miljarder kronor i vinst

Pengarna har under april, maj och juni fortsatt rulla in för de fyra bjässarna. Det sammanlagda rörelseresultatet skrivs till 26,7 miljarder kronor.

Och det är på att låna ut pengar som bankerna kammar hem storkovan. Räntenettot, som är det bankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning, steg under perioden till 29,6 miljarder kronor – en ökning med nästan fem procent jämfört med andra kvartalet 2016.

”Tjänar väldigt mycket pengar”

– Det är anmärkningsvärda siffror i ett läge där vi har minusräntor. Bankerna tjänar väldigt mycket pengar på framför allt bolånen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Under det första halvåret i år har räntenettot bidragit med totalt 58,9 miljarder kronor. Det är ungefär 2,5 miljarder kronor mer än under samma period förra året. Bristande konkurrens är Joakim Bornolds förklaring.

– Ingen av de fyra storbankerna är särskilt pigga på konkurrens. De gynnas alla av att den är satt ur spel.

Men är det inte bra att vi har stabila banker som tjänar pengar?

– Det är bra att vi har en sund banksektor. Alternativet, som exempelvis Italien, är betydligt värre. Men det är tydligt att bankerna alldeles för lätt kan ta ut höga avgifter från oss kunder, säger han.

Bolånen står inte för hela räntenettot, men de utgör en allt större del. För Swedbank och Handelsbanken har exempelvis bolånens andel av det totala räntenettot stigit från 25 procent år 2010 till 49 respektive 42 procent 2015, enligt Svenska Dagbladet.

Okänsliga bolånetagare

Att bankerna kan fortsätta öka sina marginaler på bolånen beror på hushållens relativt låga räntekostnader, menar Joakim Bornold.

– Vi är inte lika känsliga på grund av de låga räntorna och märker inte att bankerna ökat sina marginaler så mycket som de gjort. Men det kommer att ändras när räntan stiger. Nordea nämner idag att marginalerna inte kommer att öka utan snarare pressas tillbaka framöver, säger han.

Så bankernas sötebrödsdagar kan snart vara förbi?

– Definitivt inte. Om räntan stiger kan bankerna omfördela sin intjäning mot svenska företag istället.

”Omvärdera bostaden”

Rådet för att förhandla ner sina bolåneräntor brukar vara att jämföra och pruta. Men det är inte alldeles enkelt, framhåller Joakim Bornold.

– Det är väldigt svårt att förhandla, bankerna vill inte. Vad man framför allt kan testa är att göra en ny värdering på sitt boende. I princip alla bostäder har stigit i värde. Om du kan visa att din belåningsgrad därmed minskat, har också bankens risk mot dig som bolånetagare gått ner. Det kan fungera som argument, säger han.

ANNONS

Jämför bolån och hitta en bra ränta. Helt kostnadsfritt.

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

LÄS VIDARE

Bankerna som ”lurar” dig mest på ditt bolån

ÄMNEN I ARTIKELN

Bolån

Bostadsmarknad

Nordea

SEB

Swedbank

Handelsbanken

Nordnet