Så dyr är skolstarten för familjen

avSandra Kjellström

Foto: Johnér Bildbyrå
I snitt köper föräldrar kläder och andra saker för närmare 1 500 kronor per barn inför skolstarten.

Skolstarten är en dyr historia för föräldrar.

I snitt lägger de 1 500 kronor per barn.

– Det kan bli väldigt dyrt, i synnerhet om du är ensamstående och har fler än ett barn som ska börja skolan, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.

Regnkläder, gummistövlar, ryggsäck, anteckningsblock och radergummin. Inköpslistan inför höstens skolstart kan göras lång.

I genomsnitt lägger föräldrar 1 436 kronor per barn inför skolstarten, visar en ny undersökning från Tradera.

Men det behöver inte bli så här dyrt. Sofia Hagelin, presschef på Tradera, tipsar om att rensa i garderoben och sälja kläder och annat som inte barnen kan använda längre. Då kan du använda pengarna du får in till nya inköp och satsa på att köpa second hand.

Ge barnen en egen budget

Inför ett klädköp brukar hon tänka att plagget inte bara ska passa ett av hennes barn utan även syskonen.

– Att tänka unisex när du väljer kläder är en bra grej, för då kan till exempel pojkar använda flickors kläder i stället för att det ska bli så stereotypt, säger hon.

Om barnen är lite äldre och har egna synpunkter på vad de vill ha på sig tycker hon att det kan vara läge att ge dem en egen budget, så att de kan både köpa och sälja begagnat.

– Att låta dem vara delaktiga är jättebra för framtiden, för då har de det med sig redan från barnsben att tänka second hand i garderoben. Förhoppningsvis tänker de på det även när de blir större.

Tävla med familjen

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna, tycker att det är bra att involvera hela familjen för att kunna skapa en god ekonomi.

Han ger ett förslag på en tävling där alla familjemedlemmar vid middagsbordet en gång i veckan ska komma med idéer på hur familjen kan minska utgifterna eller öka inkomsterna. Det förslag som är mest innovativt vinner och den personen blir veckans Joakim von Anka.

– Då kan den personen få sitta i den bästa fåtöljen i vardagsrummet eller bestämma veckans fredagsmys, säger han.

Men den viktigaste frågan som du behöver ställa dig när det är dags för skolstart är vad barnen egentligen behöver, anser han.

– Aktörer försöker skapa behov som egentligen inte behövs och det måste du som förälder vara medveten om.

Låna av dig själv

Arturo Arques tycker också att föräldrar måste kunna säga nej, även om barnen tjatar om att de vill ha en pryl som någon kompis har.

Att hålla koll på reapriser under sommaren för att kunna fynda skolsaker tycker han också är en bra idé.

– Vägen till en sund och hållbar ekonomi går ofta genom att tänka efter före och planera.

Förutom att göra en budget och spara ihop till en buffert så att du klarar av inköpen tipsar Arturo Arques också om att du bör bli din egen bank och låna av dig själv.

Det här systemet går helt enkelt ut på att om du använder sparpengar för att kunna finansiera inköp måste du också föra tillbaka de pengarna till sparkontot igen så fort du får möjlighet.

– Det fina med att låna av dig själv är att det inte krävs någon kreditprövning, det kostar ingenting och det går väldigt fort.

Privatekonomens bästa tips: Så klarar du inköpen till skolstarten

  • Tänk efter vad som egentligen behövs

  • Låt barnen ärva kläder och saker av varandra

  • Låna av andra

  • Sälj och köp begagnat

  • Fynda på sommarrean

  • Tävla med familjen och involvera barnen i hur inkomsterna kan ökas och utgifterna sänkas

  • Gör en budget och spara ihop pengar till en buffert för att klara oförutsedda utgifter

  • Var din egen bank och låna av dig själv

  • Sänk dina andra utgifter genom att till exempel ställa bilen hemma och åka kommunalt eller cykla och handla basmat i stället för färdigmat

  • Inför köpstopp för andra saker om det är kris inför skolstarten

ARTIKELN HANDLAR OM

E-handel

Tradera

Swedbank