Högsta inflationstakten på sju år

avStefan Hesserud Persson, TT-Aftonbladet

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.

Inflationen i juli var klart högre än förväntat.

Nu kan Riksbanken höja räntan snabbare än man tidigare signalerat.

– Man bör se över sina bolån ganska snabbt, säger Håkan Larsson på Villaägarnas riksförbund.

Inflationstakten uppgick i juli till 2,2 procent, jämfört med 1,7 procent månaden före, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Den ligger därmed över Riksbankens mål på 2 procent.

Överträffat i flera månader

Det var en högre inflation än ekonomer hade räknat med och inflationen har nu överträffat förväntningarna under flera månaders tid.

– Det vi kan se är att svensk inflation har kommit upp från de låga nivåer vi hade för några år sedan, säger Anna Breman till TT.

Riksbanken har flaggat för en räntehöjning under tredje kvartalet nästa år. Men med en sådan här inflationstakt kan höjningen komma tidigare, tror Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

”Måste agera”

– Det skulle förvåna mig annars. Jag kan inte tänka mig annat. Om även nästa inflationssiffra från SCB ligger över Riksbankens mål måste de agera, säger han.

Helt säker är han dock inte på att Riksbanken viker av från den inslagna vägen med rekordlåg reporänta.

– De går väldigt hårt på det teoretiska resonemanget om att bygga upp inflationsförväntningarna. Möjligen är Riksbanksdirektionen immun mot kritik, säger han.

En sommareffekt

Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna under de senaste tolv månaderna. I siffran för juli bidrar paketresor och flygresor till inflationstakten – en sommareffekt.

– Vi kan räkna med en viss rekyl under hösten. Men jag tror att inflationen kommer att pendla kring 2 procent, säger Anna Breman.

Håkan Larsson menar att det nu är läge att fundera på att binda hela eller delar av sitt bolån.

– Man bör se över sina bolån ganska snabbt. Räntorna kommer att gå upp framöver, så det är bättre att agera nu än när Riksbanken fattat sitt beslut. Ju mindre marginaler hushållet har, desto starkare är argumenten för att binda, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Inflation

Bolån

Riksbanken

MER OM MIN EKONOMI