Skatteverket

Skatteverkets hemsida kan ligga nere till onsdag

avStefan Hesserud Persson

Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅ
Skatteverkets hemsida ligger nere sedan i söndags.

Skatteverkets hemsida ligger nere sedan i söndags.

Eventuellt fungerar den inte förrän på onsdag.

– Vi håller på att återskapa all data vilket tar tid, säger it-direktören Jan Zetterdahl.

Det var i söndags som Skatteverket drabbades av tekniska problem på sin hemsida. Sedan dess har det inte gått att använda myndighetens e-tjänster.

Felet identifierat

Felet ska vara identifierat, men det kan dröja ända till på onsdag inte hemsidan fungerar normalt igen. Så här står det just nu på skatteverket.se:

”Vi arbetar för att få upp skatteverket.se under tisdagen, och därefter kommer vi gradvis att starta upp e-tjänsterna. Vår förhoppning är att allt kan fungera som det ska igen senast under onsdagen.”

Problemen beror på ett fel i det centrala lagringssystemet.

”Trasiga delar utbytta”

– Det är ett hårdvarufel där enheter oförklarligt slogs ut. Det gick ganska raskt att hitta och de trasiga delarna är utbytta. Nu håller vi på att återskapa all data vilket tar sin tid, säger Jan Zetterdahl, it-direktör på Skatteverket.

Hur uppstod felet?

– Det vet vi inte än. Det är relativt ny utrustning och det ska inte kunna hända. Nu är fokus på att återställa allt till normalläge. Sedan får vi utreda vad som gått snett.

Kan det bero på yttre påverkan?

– Nej, det kan det inte göra. Det är helt enkelt hårdvara som slutat fungera, säger Jan Zetterdahl, som själv aldrig upplevt något liknande.

– Under mina dryga fem år på Skatteverket har vi inte varit i närheten av sådana här driftstörningar. Det är exceptionellt, säger han.

Förlängd tidsfrist

De som främst drabbats av stoppet är arbetsgivare som igår skulle ha redovisat moms och arbetsgivaravgifter. De får nu tidsfristen förlängd med en vecka från det att Skatteverkets e-tjänster fungerar igen.

Detsamma gäller för dem som sökt anstånd om att lämna in sin inkomstdeklaration senare.

– Den skulle ha varit inne på fredag, så om systemet börjar fungera imorgon blir det istället nästa onsdag, säger Ylva Vesterlund på Skatteverkets pressjour.

ARTIKELN HANDLAR OM