Ekonom om nya sparskatten: Flytta fonder från ISK

Sparare som har ränte- eller blandfonder på ett ISK-konto bör genast flytta dem till ett vanligt fondkonto eller en depå, uppmanar Nordnets sparekonom Joakim Bornold.
Sparare som har ränte- eller blandfonder på ett ISK-konto bör genast flytta dem till ett vanligt fondkonto eller en depå, uppmanar Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Se över ditt sparande – det uppmanar Nordnets sparekonom Joakim Bornold efter helgens besked om att skatten på Investeringssparkonto (ISK) höjs.
– Varken räntefonder eller blandfonder bör finnas på ett ISK-konto, säger han till TT.

Det kom mycket kritik efter beskedet om att Vänsterpartiet kommit överens med regeringen om höjd skatt på ISK. Många menade att det är fel att ytterligare höja skatten på sparande, medan skuldsättning premieras med skatteavdrag. Andra framhöll att politisk klåfingrighet gör den förhållandevis nya sparformen osäker och oattraktiv.

Ökar jämlikheten

– En rimligt sparande kanske ger en avkastning på 4–5 procent och då är jag ändå optimistisk för de närmaste åren. Då blir skatten ganska hög och resten äter inflationen upp, säger Joakim Bornold.

Den ekvationen gör att alla med ett ISK-konto måste fundera på vad de har placerat där. Lågavkastande fonder blir en ren förlustaffär, påpekar han.

– Varken räntefonder eller blandfonder bör finnas där. De bör placeras i ett vanligt fondkonto eller en depå, det kommer att vara mer lönsamt de närmaste åren.

Poängen med ISK är att spararna betalar årlig schablonskatt på hela kapitalet och därmed slipper reavinstskatten då aktier eller fonder säljs med vinst. Skatten utgår med statslåneräntan, för närvarande 0,6 procent, plus 1 procent efter årsskiftet, alltså totalt 1,6 procent i årlig skatt. Men räntorna kommer enligt en enig expertis att stiga de närmaste åren och då blir också skatten klart högre.

Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson påpekade dock i helgen att skattehöjningen med 0,25 procent ökar jämlikheten eftersom den hårdast drabbar den rikaste tiondelen av befolkningen varav flertalet är män.

Fortfarande förmånligt

Joakim Bornold anser inte att småspararna helt ska lämna ISK.

– Nej, det tycker jag inte. Aktiesparande ska vara långsiktigt och ett börsfall ska hanteras genom att ha en bra spridning mellan räntor och aktier.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg är också kritisk till skattehöjningen men anser att ISK på tio års sikt kommer att ge bättre avkastning än ett fondkonto.

– Skatten på nya ISK är fortsatt väldigt förmånlig, säger han till di.se.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu