Så beter vi oss på bostadsvisningen

avStefan Hesserud Persson

Foto: Johnér/Thinkstock
Visningar lockar kissnödiga.

En tredjedel av alla svenskar har gått på bostadsvisning – utan att vara intresserad av att köpa.
Flera tar sig dessutom friheter och testar till exempel toaletten.
– På en visning gick en spekulant på toaletten utan att låsa. Sedan öppnade någon badrumsdörren, säger mäklaren Pia-Lotta Svensson.

Hur får man bete sig på en bostadsvisning? Att öppna en kökslucka tycker nog de flesta är ok, men att testligga sängen? Eller använda toaletten?

Nödiga storstadsbor

Faktum är att många gör just det. En undersökning från Fastighetsbyrån visar att sex procent av svenska folket gått på toaletten under en visning. Extra nödiga verkar storstadsbor vara – 11 procent har någon gång testsuttit toaletten.

– Det kan vara ok om ingen eller väldigt få är på visningen. På en visning gick någon in i badrummet utan att låsa. Sedan öppnade någon badrumsdörren när personen satt på toaletten. Det är inte så roligt som spekulant, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

”Städa ordentligt – överallt”

Ännu vanligare är att titta in i garderober och skåp (37 %). Många passar dessutom på att kika efter vad som döljer sig i badrumsskåpen (12 %).

– I värsta fall har det legat intima saker som man som säljare inte vill att spekulanterna ska se. Så det gäller att plocka undan sådant som man inte vill visa och städa ordentligt – överallt, säger Pia-Lotta Svensson.

En knapp tredjedel (31 %) av alla svenskar har de senaste tre åren gått på visning utan intresse av att köpa bostaden. Många vandrar in spontant eller för att de gillar att gå på visningar. Ett vanligt svar (9 %) är också för att se hur grannarna bor.

Nyfikna grannar kan störa

– Det brukar alltid vara mycket grannar på visningarna. Oftast är det inga problem och bara trevligt, säger Pia-Lotta Svensson.

Men det kan gå för långt.

– Någon gång dök föreningens styrelseordförande upp och tog över visningen. Och under en visning i en förening där det såldes väldigt få lägenheter kom halva huset in och körde kafferep i lägenheten, säger Pia-Lotta Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM