Tjuven passade på när Birgitta, 99, var på sjukhus

Publicerad 2021-05-04

Besöksförbudet stoppade smittan – men inte tjuven.

Birgitta Wiberg, 99, blev bestulen på alla sina värdesaker från sitt rum på det isolerade äldreboendet.

– Det känns bedrövligt, säger hon.

"Det är bara så himla tråkigt. Det är kära minnen. Ringen efter min far var min käraste ägodel”, säger Birgitta Wiberg, 99, som blev bestulen på alla sina smycken under tiden som äldreboendet hölls stängt för besök på grund av smittorisken.
"Det är bara så himla tråkigt. Det är kära minnen. Ringen efter min far var min käraste ägodel”, säger Birgitta Wiberg, 99, som blev bestulen på alla sina smycken under tiden som äldreboendet hölls stängt för besök på grund av smittorisken.

Tjuven passade på när Birgitta Wiberg tillfälligt låg inlagd på sjukhus i höstas.

– Jag har aldrig fått någon nyckel till mitt rum, trots att jag har bett om en, så jag har inte kunnat låsa. Tidigare har jag ju inte tänkt så mycket på det utan utgått från att det är ärligt folk här. Så dörren var olåst när jag var på sjukhuset. Jag hade inte en tanke på att någon skulle gå in och plocka åt sig mina saker.

När hon kom tillbaka efter ett par veckor upptäckte hon att ett antal ringar och smycken hade försvunnit från värdeskåpet i rummet. Totalt handlar det om smycken till ett värde av 60 000 kronor som har försvunnit.

Stölden har polisanmälts, men utredningen har lagts ner.

Vårdbolaget hänvisar till hemförsäkring

Äldreboendet hon bor på, Villa Agadir på Lidingö i Stockholm, har varit stängt för besök det senaste året. Det är därför bara personalen och de boende som har rört sig i lokalerna när smyckena försvann.

– Det var inte en chans för utomstående att komma in. Det var ju ingen som fick komma in, säger Birgitta.

Men vårdbolaget Vardaga, som driver Villa Agadir, tar inget ansvar för stölderna. I ett mejl till Aftonbladet skriver bolagets regionchef Caroline Pettersson:

”På ett äldreboende har man sin egen lägenhet. Till lägenheten tar man med sina tillhörigheter till exempel mindre möbler, tavlor, inredning, kläder etc. Eftersom det är ens egna tillhörigheter behöver man också ha en hemförsäkring, vilket vi informerar om när man flyttar in på boendet. I lägenheten finns det även ett värdeskåp där man kan förvara värdesaker”, skriver hon och fortsätter:

”Vår rekommendation är att anhöriga ska ha hand om nyckel. Stölder är naturligt inte något vi accepterar och vi uppmanar alltid att polisanmäla om det finns misstanke om brott. I detta fall har polisen avslutat utredningen. Vi har full förståelse och respekt för att Birgitta och hennes familj hamnat i en tråkig situation. Men då man inte kan påvisa brott och det inte finns någon som dömts, får man rikta ersättningskrav mot sitt försäkringsbolag.”

Birgitta blev bestulen på smycken till ett värde av 60 000 kronor. Genrebild.
Birgitta blev bestulen på smycken till ett värde av 60 000 kronor. Genrebild.

Kan kräva tillägg till hemförsäkringen

Eftersom Birgitta saknar hemförsäkring och polisutredningen har lagts ner kommer hon inte att få någon ersättning för de stulna smyckena. Men även om hon hade haft en hemförsäkring så är det inte säkert att hon hade fått ersättning. Det förklarar Andrea Ekeblad Szanto, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– För att få ersättning för en stöld i bostaden, har alla hemförsäkringar ett krav på att den som påstås ha begått stölden har tagit sin in olovligen. När nyckel lämnats ut till personal på servicehem eller äldreboende eller om hemtjänst har nyckel till bostaden, blir det därför svårt att få ersättning ur hemförsäkringens stöldskydd när man påstår att någon ur personalen har stulit egendomen som har försvunnit, säger Ekeblad Szanto.

– För att anpassa stöldskyddet till just dessa situationer, när personal har tillgång till nyckel, har vissa försäkringsbolag kompletterat hemförsäkringen med ett särskilt stöldskydd som är anpassat för boende i servicehem, äldreboende eller de som har hemtjänst. I dessa försäkringar har kravet på att stölden har begåtts av någon som har tagit sig in olovligen tagits bort när det gäller personal som har tillgång till nyckel, fortsätter hon.

– Även om man bor på äldreboende eller i servicehem är det bra att ha en hemförsäkring. Det handlar inte bara om ett egendomsskydd. I försäkringen ingår även rättsskydd och andra delar som kan vara viktiga att ha.

Konsumenternas försäkringsbyrå finns en sammanställning av vilka hemförsäkringar som har ett utökat stöldskydd för äldreboenden, servicehus eller boende med hemtjänst.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu