Mat på nätet – ett allt dyrare alternativ

Av:  Tobias Österberg/TT

I pandemitider väljer allt fler att handla sin mat på nätet.

Trots ökad konkurrens har dock inte priserna gått ned – snarare tvärtom.

Här är regionerna där priserna har stigit allra mest.

PRO har jämfört matpriserna på nätet för bland annat hemleverans i olika delar av landet.
PRO har jämfört matpriserna på nätet för bland annat hemleverans i olika delar av landet.

Varje år gör Pensionärernas riksorganisation (PRO) en genomgång av matpriserna genom att låta medlemmarna undersöka matpriser på en förutbestämd matkasse. Covidpandemin har dock förändrat förutsättningarna radikalt och därför har nu den senaste granskningen koncentrerats till näthandel, något som har ökat radikalt det senaste året, även bland äldre konsumenter.

Ett ökat utbud av aktörer är dock i det här fallet inte lika med en prispress. En jämförelse med 2019 års genomgång visar i stället att utslaget på ett riksgenomsnitt har nätmat blivit tre procent dyrare, med stora geografiska skillnader.

Stora regionala skillnader

I exempelvis Jämtlands län är matkassen 7,5 procent dyrare än i Uppsala län. Den som klickade hem varorna för hemleverans i Jämtland fick betala 963 kronor i snittpris, medan den som valde samma varor i Uppsala bara behövde betala 897 kronor.

– Samtidigt som e-handeln nu har ökat så är det alarmerande att maten inte har blivit billigare på nätet. Om nu fler ska kunna använda sig av det här måste det också bli lägre priser, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

– Eftersom utbudet ökar och fler använder sig sig av hemleverans borde det, som inom andra branscher, innebära en prispress, men det är ju också så att butiker tjänar mer på att kunderna hämtar matkassen själva i butiken, säger Ola Nilsson, sakkunnig vid PRO.

Båda två lyfter det faktum att med tanke på smittläget är det också att föredra för många – inte bara äldre – att kunna få varor levererade hem.

– Priset ska inte avskräcka att använda sig av den här tjänsten. Sedan är det inte alla som rent praktiskt kan hämta varor i en butik, påpekar de båda.

Skillnad på tillgänglighet

Tillgängligheten är dock den stora utmaningen. Undersökningen visar att en av fem i Sverige saknar tillgång till hemleverans och inte överraskande är täckningsgraden som sämst i den norra delen av landet.

– Det är väldigt stora skillnader. I Norrbotten har du till exempel bara fem butiker som du kan handla i. Då är det naturligtvis inte ett alternativ för många, säger Christina Tallberg.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns fel i faktarutan gällande tiondeplatsen för dyraste respektive billigaste matkassen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu