Black Friday 2020

presenteras av

Så här gör du de bästa fynden på Black Friday

Snart inleds årets köpfest

Svenskarna planerar att lägga nästan 3 000 kronor på Black Friday-shopping. Men det är inte säkert att besparingarna blir så stora som du hoppas.

Här är de bästa tipsen för att lyckas knipa de billigaste produkterna.


Black friday 2021: Se alla erbjudanden live


Den 27:e smäller det, som Magnus Uggla nästan sjunger. Artisten som ofta bär solglasögon åsyftar ju frikostiga barrundor på löningsdagen. Några sådana är det naturligtvis inte tal om detta månadsskifte. I stället laddar massor av människor upp för reahögtiden Black Friday.

Statistik från prisjämförelsesajten Prisjakt visar att sista fredagen i november är svenskarnas populäraste shoppingdag. I en undersökning som Sifo genomfört uppger de tillfrågade att de planerar att lägga nästan 3 000 kronor på Black Friday-inköp.

Räknar med rejäl rea

Om du lyckas komma över saker som du verkligen behöver till ett nedsatt pris så är det naturligtvis bra för plånboken. Men det gäller att se upp för reahysterin – den kan göra att du köper mer än du tänkt. Det är också viktigt att hålla koll på hur stora rabatterna faktiskt är.

Data från Prisjakt visar att svenskarna förväntar sig prisnedgångar på nästan 40 procent. Förra året uppgick den siffran i själva verket till blygsamma 6 procent.

Bästa tipsen för att fynda

Viktigaste rådet inför rean är att handla med förnuft och eftertänksamhet.

Det är inte ovanligt att nätbutiker försöker stressa till köp genom att påstå att en viss vara är på väg att ta slut. Om du tar det kallt och har planerat inköpen i förväg så minskar risken att du faller för sådana knep.

På grund av covid-19 väntas en stor del av shoppingen ske på nätet i år. Det är bra ur smittosynpunkt, myndigheterna avråder från icke-nödvändiga besök i fysiska butiker.

Om du ändå väljer att ge dig ut på stan gäller det att undvika trängsel och hålla avstånd. Känner du minsta symtom finns såklart bara en sak att göra: stanna hemma.

Prisjakt tipsar: Så lyckas du på Black Friday

 1. Jämför priserna hos flera butiker.
 2. Kolla prishistoriken för att se om erbjudandet faktiskt är så bra som det verkar. Det är bra om du har koll på vad produkten brukar kosta. Det förekommer att butiker höjer priserna innan rean, för att sedan kunna skylta med stora rabatter.
 3. Planera vad du ska köpa – slå inte till på sådant du inte behöver. Upprätta gärna en budget för hur mycket pengar du kan göra av med, och gå inte över den summan.
 4. Undersök om det finns rabattkoder eller andra erbjudanden som kan göra priset ännu lägre.
 5. Ta reda på villkoren för frakt och retur. Om du måste betala för att få hem en vara kanske inte besparingen blir så stor i slutändan.
 6. Gå inte i stressfällan. Vissa nätbutiker gillar att berätta att 45 andra kunder tittar på samma vara, att ”priset bara gäller till 11.45” eller att det ”bara finns 13 exemplar kvar på lagret”. Allt detta är knep för att få dig att ta ogenomtänkta beslut.
 7. Var noga med att kolla modellen på den vara du letar efter. Ibland sänker butiker priset på äldre varianter som kanske saknar funktioner du efterfrågar.

Lista: Populäraste produkterna på Black Friday 2019

 1. Apple Airpods (trådlösa hörlurar)
 2. Sony WH-1000 XM3 (trådlösa hörlurar)
 3. Nintendo Switch (spelkonsol)
 4. Roborock S5 (robotdammsugare)
 5. Sony Playstation 4 (spelkonsol)


Källa: Prisjakt

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu