Coop-butiker stängs efter it-attack

Coops butiker kommer hållas fortsatt stängda under lördagen.

– Vi kan inte ta betalt av våra kunder, säger Therese Knapp, presskommunikatör på Coop.

Haveriet kan kopplas till en global cyberattack mot mjukvaruleverantören Kaseya, bekräftar Fabian Mogren, vd för Visma EssCom, en av leverantörerna till Coops kassasystem.

Fredagens problem i Coops kassasystem, som tvingade flera butiker att hålla stängt, kvarstår under lördagen. Anledningen är en it-attack mot en av Coops leverantörer.

– Vi kan inte ta betalt av våra kunder. Det är en omfattande yttre störning. Men vi vet ju nu vad det beror på, säger Therese Knapp, presskommunikatör på Coop.

Många butiker stängs

Det var runt 18.30 på fredagskvällen som Coops personal märkte att kassorna började strula. Både självbetalningskassor och bemannade kassor slutade efter ett tag att fungera helt.

Efter att ha arbetat intensivt med problemet under natten har ett generellt beslut fattats under lördagsmorgonen om att hålla drygt 800 butiker stängda i landet.

– Så gör vi för att undvika att starta eller ändra i it-systemen, då man är rädd för att påverka det här problemet eller lösning till det, säger Coops presschef Helena Esscher.

Enligt Therese Knapp kan man ännu inte veta hur länge problemen kan kvarstå.

– Vi gör ingen tidsprognos just nu. Men vi jobbar stenhårt med att lösa det. Och vi ska lösa det.

Men it-attacken har inte påverkat alla butiker. Coop Värmland har cirka 60 butiker som alla kan hållas öppna.
– Vi är en egen förening så vi har ett eget data- och kassasystem, säger Kent Jansson som arbetar i Stora Coop Bergvik i Värmland.

Köer i en av de drabbade Coop-butikerna.
Köer i en av de drabbade Coop-butikerna.

Anställda kan påverkas

Huruvida problemet påverkar om de anställda får gå utan jobb under helgen kan enligt Helena Esscher se olika ut från butik till butik.

– Coops butiker drivs av konsumentföreningarna och hur de löser det med sin personal ser nog lite olika ut. Det bestämmer den drivande verksamheten ute i landet.

Om de behöver stanna hemma, får de lön?

– Det är något vi får svara på när det lugnat sig. Just nu är vi mitt i ett skede där vi försöker lösa de stora problemen.

Senare på lördagen kunde presskommunikatör Therese Knapp meddela att flera av de butiker som stängts ner kunnat öppna igen. Många är dock fortsatt stängda.

De flesta Coop-butiker i Sverige håller stängt under lördagen.
De flesta Coop-butiker i Sverige håller stängt under lördagen.

Vd: ”En global cyberattack”

Företaget Visma EssCom är en av leverantörerna av Coops kassasystem. Aftonbladet når företagets vd Fabian Mogren som säger att problemen hos Coop är konsekvenser av en global cyberattack.

– Just nu pågår en global cyberattack mot en mjukvara som heter Kaseya som är ett verktyg som används för att fjärrstyra och övervaka it-miljöer.

Företaget Kaseya varnade på fredagen att en nyckelprogramvara hade blivit utsatt för en cyberattack, skriver Wall Street Journal.

– När detta upptäcktes i går kväll var det första vi gjorde att stänga ner alla Kaseya-tjänster. Det som pågår nu är att hitta en lösning. Antingen genom att återställa eller installera om klienter. Alla resurser är igång för att få igång detta igen, säger Fabian Mogren.

IT-experten Anders Nilsson på Eset Nordics, säger till TT att han inte främmande för att Coop, eller dess leverantör av betalsystem, nu sitter i en utpressningssituation. Men rådet är att aldrig betala utpressarna, det sporrar dem bara att fortsätta.

Stora Coop i Västberga håller stängt under lördagen.
Stora Coop i Västberga håller stängt under lördagen.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN