Svenska Melinda Elmborg, 29, på internationell topplista

Stjärnskottets tips – så lyckas du med karriären

Melinda Elmborg från Södertälje har placerats på finansmagasinet Forbes lista ”30 under 30 – finans”.
Melinda Elmborg från Södertälje har placerats på finansmagasinet Forbes lista ”30 under 30 – finans”.

Redan i ung ålder visste Melinda Elmborg, 29, att karriären skulle bli hennes stora fokus.

I dag har det tagit henne till en plats på den högt ansedda listan ”Forbes 30 under 30”.

Här ger hon sina bästa tips för hur du lyckas med karriären.

Melinda Elmborg växte upp med många starka kvinnor runt omkring sig. Hennes farmor hade gjort karriär på Astra Zeneca och hennes mamma började plugga på högskola när Melinda var nio år gammal.

– De har haft en stor påverkan på mig, redan som liten visste att jag ville plugga vidare och satsa högt, säger hon.

I dag driver 29-åringen både det egna företaget Startup Action, där hon coachar och erbjuder kurser till startupföretag, och är anställd av Fast track Malmö.

– Jag har satsat på min karriär och jag tycker att det är så roligt.

Melinda Elmborgs passion för sitt jobb har lett henne till en milstolpe.

Hon är en av dem som finansmagasinet Forbes utsett till Europas 30 mest betydelsefulla personer, en ”game changer” under 30 år i kategorin finans.

– Det är jätteroligt att få den supporten från Forbes, att tidningen tycker att det jag försöker att genomföra är någonting viktigt.

Siktade på ett liv utanför Sverige

När Melinda Elmborg fick veta att hon var med på listan gick hon och köpte en flaska champagne som hon delade med sin sambo i deras bostad i Paris.

– Det kändes helt fantastiskt. Jag gick runt och log hela dagen och var så himla tacksam.

Forbes vill hitta människor som är entreprenöriella och sticker ut från mängden. Det kan man minst sagt säga att Melinda Elmborg gör.

Efter sina studier på Handelshögskolan i Göteborg, där hon läste ekonomi, tog hon sig vidare utomlands och pluggade en master i ekonomi i franska Lyon.

Och sedan blev hon kvar i Frankrike. 2017 blev Melinda anställd på riskkapitalfonden Daphni i Paris som analytiker och investerare.

– Jag kände ganska snabbt att jag aldrig ville lämna startup-branschen. Allt kan hända, vilket är roligt. Ett bolag kan gå från ingenting till att vara värderat till miljarder dollar bara efter ett år.

”Påminn dig om allt du lyckats med”

Efter ett och ett halvt år lämnade hon dock Daphni och startade eget företag som hon drev i tre år. Men i september fick det kliva åt sidan.

På distans från Paris började hon på startup-acceleratorn Fast track Malmö, som hjälper nya företag att hitta finansiering och att snabbt växa.

Har det varit motigt någonstans på vägen?

– Otroligt många gånger. Speciellt vad gäller mitt egna företag. När man driver företag så provar man på olika projekt och satsningar och det är inte alltid det går som man hade tänkt sig. Särskilt inte när man försöker göra någonting nytt.

Hur har du tacklat dessa motgångar?

– Till en början har jag försökt ta mig igenom besvikelsen som uppstår. När man driver eget så kopplar man ihop sig själv så mycket med företaget. Så det blir som ett slag mot självförtroendet när det inte går som man tänkt sig.

Melinda Elmborg tycker det är viktigt att försöka lyfta fram fler kvinnliga grundare inom startup-branschen.
Melinda Elmborg tycker det är viktigt att försöka lyfta fram fler kvinnliga grundare inom startup-branschen.

Ett tips enligt Melinda är att i sådana stunder påminna sig själv om allt man faktiskt har åstadkommit.

– Skriv ner en lista med allt som du lyckats med, både i och utanför jobbet. Det finns egentligen inga misslyckanden, bara lärdomar. Det kan vara svårt att se när man är mitt inne i det, när allt känns kört, men då är det viktigt att hålla huvudet kallt, säger hon.

Vill hitta fler kvinnliga grundare

För Melinda Elmborg – som säger att hon älskar sitt jobb – är det även viktigt att karriären inte blir allt. Helgerna är fortfarande heliga, berättar hon.

Men hon kommer alltid att fortsätta sikta högre.

Målet nu är att göra riskkapital mer tillgängligt så att fler grundare kan ta sig in i startupvärlden. Melinda tycker det skulle vara roligt att få vara med och hitta nya Klarna eller Spotify, som båda fick stor hjälp av riskkapitalister.

– Med Forbes i ryggen så hjälper det mig att få en större megafon.

29-åringen hoppas även att hon via Fast track Malmö kan vara med och lyfta fram fler kvinnliga grundare – något som hon anser att det råder brist på inom startup-världen.

– I branschen har vi inte kommit så långt att vi hittat en lösning än. Men man pratar mycket om det och lyfter att det är ett problem och det är en viktig start.

Vad är ditt råd till personer som vill lyckas med karriären?

– Våga ha stora drömmar om dig själv. Det har varit en av mina styrkor.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN