Smällen mot fredagsmyset: Tacos och chips dyrare

”Kraftig höjning”

Smakar det så kostar det.

Det gäller inte minst barnfamiljernas käraste fredagstradition. Såväl tacos som chips har ökat i pris – och mer är att vänta.

– Tacomiddagen kommer med ett rejält prispåslag, säger privatekonomen Jennie Sandén.

För många svenska familjer är fredagsmyset en älskad och många gånger prisvärd helgtradition.

Men i kölvattnet av inflationen och elkrisen riskerar tacomiddagen att kosta mer än det smakar.

– De flesta matvarupriserna har ökat. Du kan räkna med att priset för en taco har gått upp rejält mycket den senaste tiden. Förut kanske en tacomiddag kostade 200 kronor för en familj, nu rör det sig snarare om 300 kronor, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.

Ökat 25,5 procent

Enligt Jennie Sandén är det redan flera klassiska tacoingredienser som har blivit dyrare.

Bland annat har avokadon ökat med 25,5 procent senaste månaden, enligt SCB.

– De flesta ingredienserna kostar mer. Priset på köttfärs är betydligt högre än tidigare, säger Jennie Sandén.

Är man däremot lagd åt att uppskatta banan i sin taco är tillfället lägligt. Där har priset sjunkit med 6,8 procent jämfört med juli.

Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.
Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.

Men prisuppgångarna syns tydligt i statistiken, och inte bara när det kommer till vanliga inslag i fredagsmyset. I juli ökade livsmedelspriserna med 3,60 procent och i augusti med 0,64 jämfört med föregående månad.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit varje månad sedan december 2021. Totalt rör det sig om en prisökning på 14,03 procent det senaste året, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Jennie Sandén tycker att just tacosen är ett bra exempel för att belysa de utmaningar som svenskarna nu står inför.

– Det är en hyfsat enkel middag, en symbolik för det vi har tagit för givet. Nu drar vi ner på det vi svenskar tycker är en vanlig fredagsmiddag. Den ekonomiska stressen på svenska hushåll innebär att vi behöver dra ner på det vi sett som självklart.

Det för många självklara inslaget på en tacomiddag, avokado, har blivit 25,5 procent dyrare senaste månaden.
Det för många självklara inslaget på en tacomiddag, avokado, har blivit 25,5 procent dyrare senaste månaden.

”Vi blir kreativa”

Samtidigt anser hon att många hushåll har blivit mer kreativa sedan inflationen började skena.

– Jag tror att vi blir mer kreativa i våra lösningar för att spara energi och att dra ner på matkontot.

Den som fortfarande vill äta tacos på helgen men inte vill att det ska svida för mycket i plånboken kan hitta på nya alternativ, tipsar Jennie Sandén.

– Man kan ta rivna morötter i stället för köttfärs, ha på lite tacokrydda och ändå få sin tacomiddag. Eller äta tacos varannan fredag i stället för varje vecka.

Chipsen blir dyrare, enligt Estrella.
Chipsen blir dyrare, enligt Estrella.

Chipssmockan: ”Kraftig höjning”

Men det slutar inte vid tacos. Även chipsen till fredagsmyset har stigit i pris på grund av ökade produktions- och råvarukostnader. Och mer är att vänta, enligt chipsjätten Estrella.

– När man friterar potatis så kokar man ut vatten och för det krävs det mycket energi. Och i våra processer använder vi gas, och de prisökningar som nu slår igenom påverkar oss mycket, säger Rickard Lindström, fabrikschef på Estrella i Angered till Hallandsposten.

Tidningen skriver att en chipspåse i dag kostar omkring 27 kronor. Enligt Estrella är det inte otänkbart att priset snart är över 30.

– Vi sätter ju inte konsumentpriserna i butik, det är våra kunder som sätter det. Men vi ser att vi har ett behov att justera våra priser. Det är lite känsligt, men vi ser en kraftig höjning av våra priser till våra kunder, säger Patrik Stockelid, försäljningsdirektör på Estrella till Hallandsposten.

Publisert:

LÄS VIDARE