Här går bostadspriserna upp: ”Tecken på trendbrott”

Bostadspriserna fortsatte nedåt i december.

Men när halva januari har passerat syns gröna siffror i Göteborg och Stockholm.

– Det är en ordentlig scenförändring, säger Bjurfors vd Fredrik Kullman.

Upp som en sol, ned som en pannkaka.

Det har varit turbulenta år på den svenska bostadsmarknaden. I Valueguards siffror för december fortsätter trenden med nedåtgående priser i hela landet. Men tittar man på deras halvmånadsstatistik för januari kan ett eventuellt trendbrott skönjas.

Efter nästan ett år med en röda siffror är det nu annat ljud i skällan i landets två största städer.

De två första veckorna i januari så steg bostadsrätterna i Stockholm med 2 procent och i Göteborg med 1,4 procent, jämfört med hela december.

”En stark start på året”

”Tecken på trendbrott”, kallar mäklarfirman Bjurfors det hela.

– Det har varit en stark start på året med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer. Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade nollvisningar. Nu har vi ibland fulla visningar och för första gången på länge ser vi även budgivningar.

– Att priserna kommit ner är förstås ett viktigt skäl. Ett annat är att vi haft ett historiskt långt vakuum på marknaden som skapat ett uppdämt behov, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige i en kommentar.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, säger i en kommentar att det nu finns ljuspunkter efter en mörk vinter med stigande inflation, elpriser och räntor.

– Det har fått såväl hushåll som investerare att bli något mindre negativa. På bostadsmarknaden dämpas nu prisnedgången och inte minst i städer där prisnedgången varit stor faller priserna långsammare. Vi ser även att prisfallen är större på villor än på bostadsrätter generellt, vilket sannolikt beror på att uppgången under pandemin var större på villor.

”Vändningen dröjer till sommaren”

Men än är det för tidigt att ropa hej, är Annika Winsth noga med att poängtera.

– Riksbanken har inte höjt klart och hushållen möter fortsatt ett högt kostnadsläge. Lägre inflation betyder inte att priser faller utan bara att de inte stiger lika snabbt.

Nordeas prognos är att Riksbanken kommer att höja styrräntan med 50 punkter i februari och ytterligare med 25 i april.

– Det är först när det står klart att Riksbanken inte ämnar höja styrräntan mer som vi kan förvänta en vändning på bostadsmarknaden. Enligt Nordeas bedömning dröjer det åtminstone till sommaren, säger Annika Winsth.

Prisutvecklingen för bostäder i december, enligt Valueguard.
Prisutvecklingen för bostäder i december, enligt Valueguard.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu