Jätteutbud bromsar bostadsmarknaden

avStefan Hesserud Persson

Utbudet av lägenheter har exploderat under hösten, visar nya siffror från Booli. Samtidigt sjunker priserna i flera län, och i takt med det ökar andelen prissänkta annonser kraftigt.
– Att marknaden svalnat av är inte bara ett Stockholmsfenomen, säger Matilda Adelborg på Booli

1 av 2 | Foto: Thinkstock
Utbudet växer kraftigt på bostadsmarknaden.

Sällan har köparna haft så mycket att välja bland som nu. Under oktober låg över 22 000 lägenheter utannonserade på bostadssajten Booli – en ökning med nästan 50 procent jämfört med samma månad förra året. Ökningen är kraftig i samtliga län.

– Utbudet är det klart största på tre år. Men vi ska komma ihåg att utbudet varit ganska lågt tidigare, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Sex län backar

Samtidigt som utbudet exploderat pekar allt mer mot en rejält avsvalnad bostadsmarknad. Antalet bud per lägenhet sjönk under oktober ordentligt i i stort sett samtliga län. Dessutom föll snittpriserna i Jönköping, Jämtland, Stockholm, Uppsala, Västerbotten och Örebro.

I dessa län växer dessutom andelen prissänkta lägenhetsannonser. I Stockholm fick priset sänkas på över 10 procent av lägenheterna, medan motsvarande siffra för Uppsala var över 13 procent. Det ska jämföras med 4 procent för ett år sedan.

”Välkommet”

– Att marknaden svalnat av är inte bara ett Stockholmsfenomen. Samtidigt tycker jag att man ska se det i ett större perspektiv. De senaste åren har allt gått att sälja och det har framförallt varit en otrolig stress vid bostadsaffärer. Jag tycker att en något lugnare marknad är en välkommen utveckling, säger Matilda Adelborg.

Hon tror att skriverier i kombination med orimliga prisförväntningar hos säljare bidragit till utvecklingen.

– Det har förekommit en del skräckrubriker om bostadsmarknaden vilket så klart gör köparna oroliga. Samtidigt har säljare sett hur grannar för några månader sedan fått ett jättehögt pris och förväntar sig detsamma. Det kan ta ett tag innan köpare och säljare möts.

Svårare att sälja

Även om inbromsningen är tydlig på flera håll pekar prispilarna uppåt i flera län. I 14 av 21 län steg snittpriserna i oktober trots det ökade utbudet. Och på husmarknaden är läget generellt mer stabilt, både sett till prisutveckling och utbud.

Och trots en trögare marknad är det långtifrån hopplöst att få sin bostad såld, säger Matilda Adelborg.

– Att det skulle vara omöjligt att sälja stämmer inte. Men flera mäklare vittnar om att det blivit svårare, vilket är fullt normalt. Nu får mäklarna jobba mer med sälj och  mindre med ordermottagning, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM