Väntad brakförlust – SAS jagar friska pengar

Av: 

TT

SAS

Som väntat visar den senaste kvartalsrapporten en jätteförlust för SAS. Aktien rasar runt tio procent på börsen.

Ledningen jagar nu pengar av ägare och stater för att rädda flygbolaget.

Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Det som började med reserestriktioner till Fastlandskina blev snabbt en global kris för flygbranschen när coronapandemin drog ner efterfrågan på resor till nära noll.

Under perioden februari till april rann över två miljarder kronor ur SAS kassa. För att reducera kostnader permitterades 90 procent av arbetsstyrkan temporärt från mars. Därefter har bolaget varslat om uppsägning av 5 000 heltidstjänster.

– Sommaren kommer inte att bli den sommar vi hade förutsatt när vi startade det här året. Ett visst resande kommer att komma upp men det kommer att vara en bråkdel av vad vi hade tänkt oss, säger SAS vd Rickard Gustafson, som bedömer att efterfrågan kommer att vara tillbaka på nivåerna före krisen år 2022.

En rekapitaliseringsplan

SAS som under senare tid främst trafikerat ett fåtal inrikeslinjer i Sverige och inrikestrafiken i Norge, öppnar under juni några fler linjer. Det betyder att man då går från 15 flygplan i trafik till 30.

Efter andra kvartalets utgång har bolaget tecknat en kreditfacilitet garanterad av den svenska och den danska staten, som också är huvudägare i SAS, men Rickard Gustafson sticker inte under stol med att det kommer att behövas betydligt mer kapital för att SAS ska överleva, och det kommer att kräva ägarstöd.

– Ska vi överleva och skapa en långsiktigt fungerande affär då måste vi inte bara få tillgång till lån, utan också återställa vår balansräkning. Vi behöver rekapitalisera bolaget. Det klarar inte vi utan stöd från våra huvudägare.

Enligt honom har det under senare tid inletts "intensiva och konstruktiva" diskussioner med de största ägarna, svenska och danska staten, om att rekapitalisera bolaget. Målet är enligt vd att kunna presentera en mer detaljerad plan för marknaden under juni 2020.

– Vi pratar om ett betydande belopp, säger Rickard Gustafson.

För diskussioner

Trots att stora belopp runnit ur SAS kassa anser han att likviditetssituationen i nuläget är god.

– Jag tycker ändå att vi har visat på en god förmåga att bevara och hålla i vår likviditet och vi stänger kvartalet med en kassa på 4,2 miljarder kronor i en sådan här period och har sedan fått tillgång till ytterligare 3,3, miljarder kronor, så vi har stärkt kassan efter perioden, säger Rickard Gustafson.

SAS för även diskussioner med norska staten om stöd i form av en kreditfacilitet.

– Vi är i en aktiv diskussion med norska staten och försöker finna lösningar på hur vi ska kunna få tillgång till en sådan facilitet på ett sätt som fungerar för SAS. Och jag har en stor tro på att vi kommer att finna en lösning, säger Rickard Gustafson.

Förlusten före skatt landade på 3,7 miljarder kronor under perioden februari till april, andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med förlusten på 1,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Intäkterna minskade under perioden, till nära 5,3 miljarder kronor, från 9,9 miljarder kronor under andra kvartalet föregående år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Aktierna du ska köpa nu – sektor för sektor

ÄMNEN I ARTIKELN

SAS