Coronaviruset kan stoppa jordgubbarna

Av:  TT

En mugg med nyskördade svenska jordgubbar. Arkivbild.
En mugg med nyskördade svenska jordgubbar. Arkivbild.

Coronaviruset har gjort att flera länder stängt sina gränser och resandet i princip upphört. Det kan få konsekvenser för svenska jordgubbar.

Så här års brukar gästarbetare normalt komma och utföra visst förarbete, som att sätta plantor och täcka fälten med växtodlingsplast.

I månadsskiftet april–maj kommer sedan en anstormning av säsongsarbetare för att vara beredda inför att bären ska plockas. Men nu är frågan om förarbetet ens är lönt då man inte vet om någon kan komma senare i sommar, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

– Om vi inte får besked inom ett par veckor är risken stor att vi bara kastar pengarna i sjön. Om vi inte får säsongsarbetarna kommer jordgubbarna bara ligga och ruttna, säger bärodlaren Mattias Robertsson till tidningen.

Inreseförbudet till EU gör att många av hans kollegor också känner en oro. Om förbudet förlängs kan svenska gubbar bli svårt att få tag i till midsommar.

– I så fall blir det den första säsongen någonsin i Sverige då det inte plockas några jordgubbar, säger kollegan Martin Robertsson till tidningen.

Och att få svensk arbetskraft att plocka bär har visat sig vara svårt.

– Det har varit så genom åren att det inte har gått att få svenska ungdomar att plocka bär, säger Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet, till TT.

– Man kommer en dag eller två. Så stannar man hemma den tredje dagen för man ska börja klockan fem på morgonen och de hade kanske tänkt sig ett annat sommarlov.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu