LO:s ordförande svarade om arbetsmarknaden

Varslen haglar på arbetsmarknaden. Coronakrisen riskerar att leda till att tiotusentals blir av med jobbet.
Här svarar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på frågor om arbetsmarknaden.

Riskerar du att bli av med arbetet? Har ditt jobb börjat varsla eller är du orolig för ditt yrkes framtid? Ställ din fråga om din jobbsituation till LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Skriv inlägg
 • Karl-Petter Thorwaldsson

  Tack för alla frågorna! Vi förstår att det är många frågor om arbetsmarknaden nu. Ingen i dag levande har upplevt en sån här period förut. Men tillsammans ska vi klara av den här djupa svackan för svensk ekonomi. 

 • Har man chans att få stämpla trots att man nyss gick med i facket? Unionen i detta fallet.

  Fredrik

  Hej Fredrik! Kvalifikationsregler måste man ändå ha. Vi försöker ändra reglerna, i dag behöver man ha varit med i tolv månader och arbetat minst 80 timmar i månaden. Vi hoppas regeringen kan leverera förändringarna under nästa vecka.

  Karl-Petter Thorwaldsson
 • Vad gäller i kortidsarbete hos företagen sist in för ut som får gå hem eller tar man alla.

  Frasse

  Hej Frasse! Det avgörs i förhandling mellan arbetsgivare och fack. Detta är ingen uppsägning utan en permittering, där man ska komma tillbaka till jobbet efter en period.

  Karl-Petter Thorwaldsson
 • Vad tror du om snickarbranschen, visst kommer vi ha jobb kvar? Svårt att jobba hemma för oss...

  Jocke Joakimsson

  Hej Jocke! Vår bedömning är att nedgången kommer bli mindre i bygg- och anläggningssektorn. Men näringslivet är väldigt sammanflätat så det gäller att det material du använder som Snickar-Jocke kan levereras från industrierna. Men vår bedömning är att det ser ljusare ut i din sektor. 

  Karl-Petter Thorwaldsson
 • Jag jobbar som timvikarie i restaurangbranschen. Har ännu inte blivit av med jobbet men alla mina pass har blivit avbokade. Nu är jag orolig för hur jag ska kunna betala min hyra. Vad ska jag göra?

  Jennie

  Hej Jennie! Om du inte redan är med i a-kassa så bli medlem i dag. Ta kontakt med HRF så hjälper de dig. Sen kommer det vara tufft för den som inte har en tillsvidareanställning de kommande månaderna. 

  Karl-Petter Thorwaldsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu